Acasă » Interes general » Aproape 84% din bugetul ministerului Energiei merge la Iernut

Aproape 84% din bugetul ministerului Energiei merge la Iernut

2 februarie 2017
Interes general
energynomics

Bugetul ministerului Energiei va reprezenta, în 2017, 0,057% din PIB, potrivit propunerii Executivului, transmisă pentru dezbateri în Parlament. Suma totală este de 467 milioane de lei, mai puțin cu 210 milioane decât în 2016.

Trei dintre principalele obiective finanțate ţin de sectorul minier, dar suma cea mai mare este alocată pentru realizarea ciclului combinat cu turbine pe gaz de la Iernut:

  • Reabilitarea și modernizarea blocului 4 de la Rovinari, Complexul Energetic Oltenia (61 de milioane de lei)
  • Reabilitarea și modernizarea blocului 7 de la Ișalnița, Complexul Energetic Oltenia (33 de milioane de lei)
  • Realizarea Ciclului combinat cu turbine pe gaz de la Iernut, Romgaz (391 de milioane de lei)
  • Revitalizarea producției de Lignit de la Jilt Sud și Roșia de Jiu (14,5 milioane de lei)

Guvernul a adoptat luni proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat, construite cu încadrarea în limita de deficit bugetar de 3% din PIB. Suma alocată investițiilor este de 39,4 miliarde lei (4,84% din PIB), cu 10 miliarde lei mai mult decât anul trecut, precizează Guvernul. Parlamentul a decis ca votul final să aibă loc marţi, în prima parte a zilei, pentru ca proiectul de lege să fie apoi trimis preşedintelui pentru promulgare.

Ministerul Economiei ar putea primi 302 milioane de lei (0,037% din PIB), în creştere cu 119 milioane faţă de 2016, iar între principalele obiective finanțate se află finanțarea programului național de cercetare geologică, menit a descoperi noi zăcăminte (5 milioane de lei).

Ministerul Mediului are o alocare de 471 de milioane de lei (0,057% din PIB), mai mult cu 73 milioane decât în 2016. Continuarea programelor Rabla şi Casa Verde, precum şi iniţiativele de dotare și conștientizare privind colectarea selectivă a deșeurilor sunt între priorităţile asumate de minister.

Ministerul Cercetării și Inovării anticipează că realizarea unui reactor de generația 4, în cadrul proiectului ”Alfred”, va crea 2.300 de noi locuri de muncă. Proiectul este una dintre priorităţile ministerului, care ar putea primi, în 2017, 1,76 miliarde de lei (0,22% din PIB). Finanțarea proiectului ELI – laser de mare putere și dezvoltarea zonei Laser Valley sunt şi ele în prim plan pentru acest minister în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *