Datele prezentate de mass-media în cursul zilei de luni, prin care se acredita ideea majorării nesustenabile a importurilor de energie, inclusiv din Rusia sau Ucraina, sunt date de transfer fizic al energiei și nu date comerciale, iar România nu poate importa energie electrică din Rusia și nu a importat luni nici din Ucraina, care are doar o zonă de tranzit interconectată cu Europa, a declarat un trader de energie pentru energynomics.ro.
”Datele sunt greșite. Capacitatea României de import nu e așa de mare. Au fost luate în calcul fluxuri fizice, care nu sunt fluxuri comerciale”, spune traderul. El ne-a explicat că importurile României sunt de maximum 100 MW. Pe site-ul Transelectrica este prezentat fluxul natural al energiei, cantități care se mută între Transelectrica și compania similară de transport al energiei din Ucraina și care se reglează ulterior.
”Nu înseamnă că vine energie de pe direcția aceea. Fluxul comercial nu are legătură cu fluxul fizic. Fluxul comercial înseamnă energie notificată, mutată comercial”, spune sursa citată.
”Oricum, energia din Ucraina nu e ucraineană, ci se face tranzit și în nici un caz energia nu vine de la ruși. Zona din Ucraina utilizată e conectată cu sistemul ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity, sistemul european de rețele electrice- n.r.) și e interconectată cu România, Slovacia și Ungaria. Ucraina, ca țară, merge pe altă frecvență, noi nu putem face import-export direct. Din câte știu, e vorba de un tranzit din Slovacia”, a mai spus traderul.
România nu este în criză energetică
România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producția internă, iar importurile de luni dimineață au fost realizate în interesul consumatorului final, arată şi Ministerul Energiei într-un comunicat.
La rândul său, fostul ministru Răzvan Nicolescu, consultant Deloitte România, a declarat pentru energynomics.ro, că România nu se află în vreo criză energetică, iar importurile de energie sunt mici și nu trebuie să ne îngrijoreze. ”Lumea se îngrijorează degeaba. Nu există nici o criză”, a spus Nicolescu, precizând că România are o balanță negativă doar pe termen scurt. ”Vorbim de un sold import-export care este sub 5% din consumul total. România nu este în nici o criză energetică! Preţurile de import ar putea fi mai mici decât cele de pe piaţă noastră”, a scris Nicolescu anterior, pe un site de socializare.
“Faptul că importăm la un moment dat mai multă energie decât exportăm nu înseamnă că avem o problemă în a nu ne putea asigura consumul energetic. Vorbim de cantităţi mici importate… În ultima perioadă, mai mult am exportat”, a mai spus Nicolescu, într-un comentariu oferit presei.
În cursul zilei de luni, unii publiciști-comentatori au apreciat că România ”nu-şi poate asigura consumul intern de energie electrică, apelând la importuri”, iar ”cele mai mari vin din Ucraina, stat aflat într-un război cu Rusia.”
Cifrele prezentate de presa centrală utilizau fluxul fizic disponibil pe site-ul Transelectrica, care sugera că importurile ”provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) şi Serbia (125 de MW).”
La rândul său, Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica, a declarat că ”prețul energiei în România este mai mare decât în alte țări din regiune cu care țara noastră este cuplată, astfel că luni a fost mai ieftin să se importe energie și nu există un deficit de producție”, conform Agerpres.
induiosetor !!! Ieri am importat LA VARFUL DE CONSUM in banda la 1000 de megawati din 9000 .. ASTA E TOT MAI PUTIN DE 5%?? Unde o fi citit autorul de sus ca Ucraina merge pe 60 de hertzi ?? Daca nu erau ingoziti baietii din minister dece au majorat prin HG nivelul minim in lacuri ? Nu cumva au vazut fundul lacurilor??? si e plcitisitor sa combat chir toate frazele.