Acasă » Electricitate » Ministerul Energiei: România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie

Ministerul Energiei: România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie

14 februarie 2017
Distribuţie
energynomics

România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producția internă, iar în privința importurilor de luni dimineață, acestea au fost realizate în interesul consumatorului final, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

”România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producția internă: există suficiente unități de producție și stocuri de combustibili pentru acoperirea întregului necesar de consum al țării, România înregistrând inclusiv disponibilități pentru export (de exemplu azi-noapte România a exportat în intervalul 3 circa 483 de Mwh/H). Importul de energie electrică din data de 13 februarie 2017, înregistrat în intervalul 9:00, s-a realizat prin intermediul pieței pentru ziua următoare, cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia. Mecanismul care stă la baza funcționării pieței cuplate este bunăstarea socială a consumatorilor finali: aceștia trebuie să aibă acces la cea mai ieftină energie disponibilă”, menționează comunicatul.

Potrivit Ministerului Energiei, “în intervalul amintit, energia vândută în România se situa la un preț mai mare decât energia provenită din cuplare (circa 74 euro MW preț România față de circa 71 de euro MW preț piața pentru ziua următoare cuplată)”.

“Ca atare importul realizat în acest interval orar a fost unul în interesul consumatorului final din România. Reamintim cu această ocazie că, inclusiv în momentele de vârf de iarnă în care România a înregistrat consumuri istorice de energie, țara noastră a produs circa 10.000-11.000 MW/h, asigurând nu doar necesarul intern, ci și cantități pentru export (circa 1.000 — 1.500 MW/h), România fiind un factor de echilibru în regiune”, susține ministerul de resort.

La ora 10:00, energia costa 73,18 euro pe MWh în România, Ungaria și Slovacia, iar în Cehia prețul era 59,90 euro pe MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *