Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Adio exporturi virtuale! Din decembrie, România va exporta și fizic gaze spre Ungaria

Adio exporturi virtuale! Din decembrie, România va exporta și fizic gaze spre Ungaria

27 august 2013
Consumatori
energynomics

Conducta Arad-Szeged va fi deschisă bilateral din iarna acestui an, ceea ce va permite României să exporte gaze naturale spre Ungaria. Potrivit Planului de Administrare al Transgaz pentru 2013-2016, în urma unei investiții de 120 milioane de euro conducta va putea atinge capacitatea maximă de transport în 2016.

Planul menționează că pentru a se putea utiliza capacitatea maximă de transport de 4,4 miliarde metri cubi pe an, „sunt necesare lucrări, atât în sistemul românesc, cât şi în cel ungar, părţile convenind un grafic conform căruia proiectele vor fi finalizate până în decembrie 2016, în a doua jumătate a anului 2013 urmând a se organiza un proces de sondare a pieţei.”

Prin introducerea capacității de export de gaze România își asumă respectarea prevederilor Regulamentului UE nr 994/2010 care tratează măsurile necesare pentru garantarea securității aprovizionării cu gaze naturale. Interconectarea  va permite și tranzitul dinspre Bulgaria (în speță South Stream) către Ungaria și Austria prin România. Odată aduse gazele prin interconectarea Ruse-Giurgiu, acestea pot fi transportate prin infrastructura românească la interconectarea Arad-Szeged.

Dincolo de temerile privind exportul de gaze de ieftine produse în România, beneficiile viitoare ale deschiderii piețelor către comerțul de gaze sunt cu mult mai interesante. Dumitru Chisăliță, consultant în domeniul gazelor naturale, crede chiar că prețurile pentru consumatorul român ar putea scădea odată cu intensificarea schimburilor transfrontaliere de gaze naturale.

Conducta Arad – Szeged a fost pusă în funcţiune în anul 2010, dar funcționa doar în sens unilateral, gazele fiind transportate din Ungaria spre România. Interconectarea a fost sprijinită și de Comisia Europeană în cadrul Programului European de Redresare Economică în domeniul Energiei (EEPR), lansat de CE în urma crizei gazelor din ianuarie 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *