Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Transgaz are nevoie de 390 milioane de euro pentru investiţii în următorii ani

Transgaz are nevoie de 390 milioane de euro pentru investiţii în următorii ani

27 august 2013
Consumatori
energynomics

Transgaz are necesități de finanțare de 384 milioane de euro pentru modernizarea rețelelor ori construirea unor noi conducte, conform planului de modernizare al companiei pentru perioada 2013-2017. Estimările pot crește odată cu eliminarea incertitudinilor privind capacitățile clare de exploatare maritimă și de uscat a resurselor de gaz. Spre exemplu, producția de la Marea Neagră ar putea necesita investiții suplimentare în conducte de transport de ordinul a 165,4 milioane de euro.

Consiliul de Administrație al companiei transportatoare ia în considerare surse multiple de atragere a banilor necesari. Contractarea de  fondurile nerambursabile nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Mai mult, din trei proiecte finanţate prin această modalitate, două sunt nevoite să returneze banii din pricina constatării încălcării unor reguli.

În aceste condiții, ca alternative de finanţare luate în considerare se constituie emisiunea de obligaţiuni corporative şi împrumuturi de la BERD sau Banca Mondială. De asemenea, s-ar mai putea atrage finanţări odată cu obţinerea de la Uniunea Europeană a statutului de “proiect de interes comun” pentru investiţiile de interes regional.

Strategia de modernizare a Transgaz va pune accentul nu atât pe retehnologizarea conductelor, deşi pare a fi o măsură necesară dacă ţinem cont că aproape trei sferturi dintre conducte și-au depășit durata de funcţionare. Dimpotrivă, documentul arată că “programul de modernizare şi dezvoltare aferent perioadei 2013-2017 pune în evidenţă reorientarea politicii de investiţii de la modernizarea şi retehnologizarea sistemului naţional de transport la dezvoltarea acestuia şi a instalaţiilor din dotare şi executarea de lucrări în scopul creşterii eficienţei energetice.”

Planul de dezvoltare trasat este un minim necesar pentru menţinerea nivelului de competitivitate şi sustenabilitate al companiei. După ce proiectul Nabucco West a înregistrat un eşec, Transgaz apreciază că este necesară o mobilizare intensă pentru realizarea acestui plan minimal, întrucât şi alte proiecte de care depinde viitorul companiei, precum exploatarea şi transportul gazelor naturale descoperite în Marea Neagră, Dobrogea şi Bârlad, sunt în mare întârziere.

Transgaz va face reduceri de personal după expirarea contractului colectiv de muncă

Planurile de administrare a Transgaz trasate pentru 2013-2017 arată că societatea intenţionează să reducă numărul de angajaţi, fiind forţată de o structură de personal îmbătrânită şi care lucrează ineficient, precum şi de nevoia de a menţine costurile cu salariile indexate cu rata inflaţiei.

Documentul elaborat de Consiliul de Administraţie arată că  “în general, viziunea strategică a administratorilor în ceea ce priveşte resursele umane este aceea de reducere a numărului de personal în line cu pensionările ce vor avea loc în următorii ani şi menţinerea unui nivel de creştere al cheltuielilor salariale în limita ratei inflaţiei.”

După analizarea proceselor, sistemelor şi activităţilor din cadrul companiei, precum şi a atribuţiilor şi responsabilităţilor personalului angajat, va fi elaborat până la finalul anului 2014 un nou plan de personal. Data nu este întâmplătoare. Valabilitatea contractului colectiv de muncă a celor 4.980 de angajaţi ai societăţii expiră la 1 iulie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *