Acasă » Electricitate » Statul obţine 400 de milioane de euro de la Enel; destinaţia necunoscută

Statul obţine 400 de milioane de euro de la Enel; destinaţia necunoscută

15 februarie 2017
Distribuţie
energynomics

Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris a decis ca Enel să plătească statului român suma de 401 milioane de euro pentru participația de 13,5% din Electrica Muntenia Sud, iar analiștii susțin că o astfel de sumă nu trebuie injectată în salarii sau consum, ci în investiții.

Suma de 401 milioane de euro pe care Enel trebuie să o plătească statului român, potrivit Curții de Arbitraj de la Paris, trebuie folosită pentru modernizarea sectorului energetic, care are nevoie de investiții, a spune fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, consultant în cadrul Deloitte.

„Sper ca România să folosească această sumă importantă de bani, obținută la Paris, pentru modernizarea sectorului energetic, care are nevoie de investiții”, a spus Nicolescu, citat de Agerpres.

În 2012, statul român a cerut Enel peste 521 de milioane de euro, plus dobânzi, pentru pachetul de 13,5% din acțiunile fostei filiale Electrica Muntenia Sud. Compania italiană nu a fost de acord cu această sumă și a oferit sub 300 de milioane de euro. Cele două părți s-au adresat Curții de Arbitraj de la Paris, care a stabilit valoarea tranzacției la 400 de milioane de euro.

Potrivit lui Răzvan Nicolescu, România nu ar fi putut obține niciodată prin negociere această sumă de la Enel.

„Decizia Curții de la Paris de a acorda statului român suma de 401 milioane euro în litigiul cu compania Enel este una cinstită, statul obținând în acest fel o sumă pe care nu ar fi putut niciodată să o primească prin negociere. Decizia pe care am luat-o, în 2014, că ministru al Energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza și acționa hotărât pentru a-și apăra drepturile ce i se cuvin”, a arătat fostul oficial.

Potrivit acestuia, clarificarea litigiului creează premisele relansării parteneriatului solid dintre statul român și cea mai mare companie europeană de utilități (Enel) în beneficiul ambelor părți, al sectorului energetic românesc și al consumatorilor români. „Cred în rolul important pe care această mare companie europeană îl poate juca în sectorul energetic românesc”, a adăugat Nicolescu.

Enel afirmă că se aștepta la o astfel de decizie

„Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerț Internaționale de la Paris decizia arbitrajului legat de participațiile deținute în sectorul electricității din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curții și compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri”, au declarat oficialii Enel.

Compania italiană arată că se aștepta la o astfel de decizie. „De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu așteptările companiei și cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, au adăugat reprezentanții Enel.

Cheltuielile de arbitraj se vor împărți în mod egal între statul român și Enel, potrivit unor surse apropiate situației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *