Acasă » Petrol și Gaze » Preţul petrolului variază pe fondul aşteptărilor ca producția să crească, se discută noi reduceri din partea OPEC

Preţul petrolului variază pe fondul aşteptărilor ca producția să crească, se discută noi reduceri din partea OPEC

Oil Prices dec 2016-Mar 2017
energynomics

Prețurile la petrol au variat în ”dinți de fierăstrău” luni, într-o dinamică asemănătoare cu cea înregistrată de la începutul anului, trecând pe pierdere după ce Agenția Internațională pentru Energie a prognozat o creștere potențială a petrolului provenit din șisturi și scăderea cererii europene de produs rafinat, ceea ce nu este de bun augur în raport cu eforturile globale de a elimina saturarea pieţei.

Într-o sesiune dominată de titluri de presă, petrolul se redresat ușor, după ce ministrul petrolului din Irak a declarat ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol va trebui probabil să își extindă reducerile de producție și în a doua jumătate a anului 2017.

Producția de petrol de șist a SUA ar putea crește cu 1,4 milioane de barili pe zi până în 2022, cu preturi de la aproximativ 60 dolari pe baril, a declarat IEA într-un raport. Mai mult de 3 milioane de barili pe zi, de creștere a capacității, ar putea fi generate în cazul în care prețurile cresc la 80 dolari pe baril, a declarat agenția. În același timp, cererea de produse rafinate din Europa se află într-o vizibilă scădere, relatează Reuters.

Referinţa americană West Texas Intermediate a scăzut la 26 de centi pe baril, 53,07 dolari la ora 11:56 EST (15:56 GMT). Țițeiul Brent a scăzut cu 10 cenți pe baril la 55,80 dolari.

Prețurile de pe piață au variat vreme de mai mult de 60 de zile într-un interval de preț limitat, constrânse de temerile că avansul producției din SUA ar putea contracara impactul acordului OPEC de a reduce producția în prima jumătate a anului.

Ministrul petrolului irakian Jabbar Al-Luaibi a declarat ca reducerile de producție vor trebui probabil să fie extinse și în a doua jumătate a anului 2017, potrivit unui raport Bloomberg. Irakul este gata să se alăture unui astfel de efort, anunţă Bloomberg.

Irakul a acceptat să își reducă producția cu 210.000 de barili pe zi, în conformitate cu angajamentele anterioare, dar al doilea cel mai mare producător OPEC a solicitat inițial să fie scutit de orice reduceri, declarând că are nevoie de venituri pentru a lupta împotriva insurgenților Statului Islamic.

„Cred că o parte din presiunea de vânzare cu care am deschis sesiunea s-a oprit”, a declarat Gene McGillian, seful departamentului de cercetare de piață la Tradition Energy.

Cu toate acestea, el a avertizat că reducerile de producţie ale membrilor OPEC nu au modificat încă în mod substanțial amenințarea pe care o constituie stocurile de petrol. „Ideea este că putem extinde această perioadă, pentru a ne susține pe termen mediu”, a spus el. Noi anunţuri din Arabia Saudită, cel mai mare membru al OPEC, ar fi necesare pentru a împinge prețul la un nivel substanțial mai mare, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *