Guvernul a aprobat în ședința de marți proiectul de lege privind exploatarea minereurilor la Roșia Montană și o trimite spre aprobare Parlamentului. Documentul a fost introdus pe agenda ședinței de guvern, neanunțată public. Guvernul a confirmat aprobarea documentului, și a expus în comunicatul oficial principalele măsuri propuse, nivelul de redevență și participare cu capital a statului la exploatare precum și obligațiile investitorului. Actul normativ mai impune și modificări ale unor documente oficiale ce privesc exproprierile și autorizațiile de construcție.
Primul Ministrul a declarat în iulie că după finalizarea negocierilor Guvernul va propune un proiect de lege care să fie supus aprobării Parlamentului după începerea sesiunii parlamentare. Conform planurilor, lucrările în perimetrul Roșia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce PUZ va fi aprobat până la finalul anului 2013.
Statul va avea o participație de 25% și va încasa o redevență de 6%
Acţionarul majoritar al RMGC va transfera cu titlu gratuit către statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Astfel, dacă statul emite toate autorizațiile la timp, statul va deține un sfert din acțiuni. Alături de participație statul va încasa o redevență de 6% din valoarea producţiei, cu opțiunea de a o primi în natură, dacă va solicita asta.
Etapele de creștere a participației statului sunt condiționate de primirea la timp și cu respectarea principiilor trasate inițial în cadrul negocierilor dintre companie și Guvern a autorizațiilor necesare. Astfel, o cotă de circa 3,69% vor fi transferate către statul român după emiterea și aprobarea prin HG și lege a acordului de mediu fără modificări ulterioare negocierii, si o altă cotă de 2% din acțiuni va trece în proprietatea statului după emiterea și aprobarea autorizațiilor de exploatare.
Un proiect ce poate aduce României peste 5,2 miliarde de dolari
Estimările realizate de părțile implicate arată că Roșia Montană are capacitatea de a genera venituri pentru stat și pentru bugetele locale de circa 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile).
Prin urmare, totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România sunt estimate la peste 5,2 miliarde dolari, dacă se mențin trăsăturile principale ale politicii fiscale românești, cotațiile prețurilor aurului, precum și costurile cu lucrările, serviciile şi produsele necesare exploatării miniere.
Compania canadiană Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană prin Roșia Montană Gold Corporation, iar statul deține cele 19,31% prin compania Minvest. Zăcământul deținut în concesiune de compania RMGC este cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.