Acasă » Petrol și Gaze » Engie ar putea obține 434 mil. de dolari din vânzarea participației deținute la Petronet

Engie ar putea obține 434 mil. de dolari din vânzarea participației deținute la Petronet

9 martie 2017
Petrol și Gaze
energynomics

Cea mai mare companie franceză de utilităţi, Engie, intenţionează să-şi vândă întreaga participaţie de 10% deţinută la cel mai mare importator de LNG (gaz natural lichefiat) din India, transmite Bloomberg.

Potrivit unui comunicat de presă al Petronet, GDF International – subsidiară a Engie, a anunțat că cele patru companii indiene de stat: Explorer Oil an Natural Gas, Bharat Petroleum, Indian Oil și GAIL India Ltd., care dețin fiecare câte 12,5% din Petronet LNG oferă acţiuni proporţional cu participaţiile pe care le deţin în companie.
”Este obligatoriu pentru GDF să-şi ofere participaţia companiilor care deţin deja acţiuni. Doar dacă acele companii nu cumpără, atunci GDF le poate vinde oricui le doreşte”, a afirmat directorul financiar al Petronet LNG, R.K. Garg.
Engie, principalul actor energetic la nivel mondial deține 75 de milioane de acţiuni la Petronet LNG, evaluate la aproximativ 29 de miliarde de rupii (434 milioane de dolari) la actualul preţ de pe piaţă. Compania a anunţat că intenţionează să vândă active de 15 miliarde de euro, în special centrale termoelectrice, majoritatea pe cărbune, şi să investească 22 de miliarde de euro în perioada 2016–2018, potrivit sursei citate.
Tranzacţia în care ar putea fi implicat grupul Engie se înscrie într-o tendinţă, remarcată de un studiu realizat de Ernst & Young (EY), potrivit căruia vânzările de active vor crește la nivel global. Astfel, 82% dintre companii au afirmat pentru firma de consultanță EY, că volatilitatea macroeconomică va impulsiona vânzarea, lichidarea sau schimbul activelor. ”Contextul politic și de business impredictibil, precum și schimbările legislative din zona reglementărilor sunt principalele motive care îndeamnă companiile să-și vândă activele neesențiale, în funcție de amprenta lor geografică”, a explicat directorul executiv al EY România, Liliana Bușoiu.
Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *