Complexul Energetic Oltenia va concedia o mie de angajaţi în luna mai, iar sindicatele au fost de acord cu acest lucru în schimbul promisiunii că primele ocazionale vor fi majorate prin noul contract colectiv de muncă. Cu toate acestea, unii lideri de sindicat consideră că strategia statului, care controlează CE Oltenia, este greşită şi “va plăti pentru asta”.
Cei o mie de angajaţi care vor fi disponibilizaţi de la CE Oltenia ar urma să fie pensionabili, să plece la cerere sau să primească plăţi compensatorii, potrivit solicitărilor sindicatelor din timpul negocierilor. În paralel, Fondul Proprietatea, acţionar al CE Oltenia, a arătat că nu este de acord cu decizia conducerii companiei de a nu respecta planul iniţial, prin care urmau să fie concediaţi 2.000 de angajaţi, conform Jurnalul.ro.
În cele din urmă, administraţia CE Oltenia a acceptat să majoreze primele de Paşte şi de Crăciun, de la 700, respectiv de la 550 de lei, la 1.000 de lei, aceeaşi sumă putând fi oferită de Ziua Minerului şi cea a Energeticianului, care în 2016 a fost de 700 de lei. În plus, cei peste 14.300 de salariaţi vor avea tichete de masă cu o valoare majorată de la 9,8 lei la 15 lei, dar şi cota de cărbune de 10 tone, în bani sau în natură.
Cu toate acestea, disponibilizarea angajaţilor nu reprezintă decât soluţii de avarie, care nu pot rezolva decât temporar problemele CE Oltenia, este de părere Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME). “Din păcate, se continuă acelaşi trend din ultimii ani, în sensul că toate datoriile complexului se plătesc prin reducerea costurilor salariale. Situaţia de la CE Oltenia este foarte gravă, să le dea Dumnezeu înţelepciune guvernanţilor să o rezolve, dar în felul acesta nu văd cum. Deja nu se mai poate, suntem suprataxaţi pentru orice, în curând o să ajungem toţi cu salariul minim pe economie”, a declarat Părvulescu. Liderul FNME a arătat şi care au fost costurile companiei plătite de angajaţi din banii ce li se cuveneau şi susţine că România ar putea cunoaşte o criză energetică majoră dacă nu va şti să rezolve problemele de la CE Oltenia. “Pentru plata împrumuturilor bancare şi a certificatelor verzi, CE Oltenia a redus cu 500 de milioane de lei cheltuielile pentru personal. Nu înţeleg de ce nu putem beneficia de reduceri pentru energia pe care tot noi o producem, aşa cum se poate la ALRO, de exemplu. E foarte probabil ca iarna viitoare să avem un gol complet de energie în România, şi aşa am fost foarte aproape iarna asta de un colaps. Statul român o să plătească pentru asta, pentru ce face acum la CE Oltenia”, a completat Pârvulescu.