Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Rompetrol va comercializa etanol produs din deșeurile marilor podgorii franceze

Rompetrol va comercializa etanol produs din deșeurile marilor podgorii franceze

29 august 2013
Consumatori
energynomics

Rompetrol intră în afacerile cu carburant produs din viță-de-vie după ce Dyneff, distribuitor francez de produse petroliere aflat în portofoliul grupului Rompetrol, a inițiat un proiect pe o durată de 4-5 ani ce presupune fabricarea carburantului din deșeurile celei mai mari podgorii franceze.

Potrivit Le Figaro citat de ZF, „procedeul există deja, dar nu este răspândit din cauza costurilor, care sunt mai ridicate decât costurile extracţiei pe baza de sfeclă. Însă, în Languedoc, cea mai mare podgorie din Franţa, demersul companiei petroliere, a cărei cifră de afaceri este de 2,2 miliarde de euro, cu o marjă netă mai mică de 1,5%, are sens.”

Dyneff are experiență în producerea de etanol. Compania franceză fabrică un produs care are în alcătuire 85% etanol și 15% benzină. Compușii pe bază de etanol sunt obținuți din distilarea sfeclei, trestiei de zahăr sau a cerealelor. Directorul general Dyneff consideră că opțiunea de a produce etanol din deșeurile de viță de vie este una de mare perspectivă, în condițiile în care are două avantaje: are un preț competitiv și permite și eliminarea și valorificarea deșeurilor.

„Produsul se vinde cu 0,95 euro pe litru în benzinăriile noastre. Înlocuirea cerealelor sau a sfeclei cu etanol din surse vinicole de tipul mustului, tescovinei sau reziduurilor ne va permite să valorificăm ceea ce astăzi este un deşeu, fără să afectăm destinaţia agroalimentară a suprafeţelor de teren agricol. În momentul de faţă suntem în căutare de parteneri din sectorul viticol pentru a instala la aceştia echipamente de procesare” , a declarat directorul Emanuel Riu pentru presa din Franța.

Carburantul pe bază de etanol reprezintă mai puţin de 1% din oferta Dyneff, care a comercializat 2,3 miliarde de litri de produse petroliere în anul 2012. Dyneff este prezent pe piaţa franceză printr-o reţea de distribuţie formată din 120 de benzinării, dintre care 90 sunt în regim de franciză. Circa 60-70% din vânzări sunt realizate pe regmentul de retail, restul reprezentând sectorul comercial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *