Acasă » Regenerabile » Producătorul Budweiser, Corona și Stella Artois promite să treacă pe energie verde

Producătorul Budweiser, Corona și Stella Artois promite să treacă pe energie verde

7 aprilie 2017
Eolian
energynomics

Carlos Brito, CEO al Anheuser-Busch InBev s-a gândit de multă vreme cum ar putea să economisească energie.

El își amintește cum în 2001, pe când era director regional la Rio de Janeiro, în timpul unei secete care a redus hidroenergetia barajelor din Brazilia, clienții proprietarii de cafenele și magazine alimentare au primit ordin să reducă energia consumată cu o treime. Ei au trebuit să aleagă la ce renunță. Iar aparatele de cafea și de făcut snadwich-uri au fost mai mari consumatoare decât frigiderele și răcitoarele de bere, așa că au fost scoase primele din priză.

„Berea are cea mai mare marjă de profit, astfel încât au scos din priză frigiderele de înghețată,“ își amintește Brito, acum ajuns la 57 de ani, potrivit Forbes.

De-a lungul unui deceniu în care a pus umărul la construcția megatrustului producător de bere, Brito a menținut accentul pe reducerea costurilor, în special în energie. „Totul se reduce la energie. Se răsfrânge în tot“, spune el.

Producatorul Budweiser, Stella Artois și Corona cumpără mii de răcitoare de bere pe an, dar caută întotdeauna cele cu compresoare mai eficiente și agenți de răcire prietenoși cu mediul.

Flota de camioane are sute de instalații mari alimentate cu gaz natural comprimat, în loc de motorină. La fabrica de bere Bud de lângă Houston cazanele sunt încălzite cu metan captat din gropile de gunoi prin ardere. O fabrică de bere din nordul statului New York rulează pe energie solară.

Iar noul țel al lui Brito este energia electrică verde. El a anunțat săptămâna trecută un angajament de a trece la energie verde cei aproximativ 400 de milioane de dolari pe an utilizați pentru achiziția de energie, până în 2025.

Compania spune că achiziționează  aproximativ 6.000 de gigawați oră pe an. Acest nivel e asemănător unui operator în bandă de 700 megawați, sau zborului continuu a 5 avioane de mare capacitate. Este suficient pentru a alimenta aproximativ 500.000 de case americane. La prețul industrial al energiei din SUA, de 7 centi pe kWh, factura ar fi de 400 de milioane USD pe an. (Profitul net al companiei a fost anul trecut  de 2,8 miliarde USD, la venituri de 45,5 miliarde).

Pentru a-și atinge țelul, AB InBev va avea nevoie de echivalentul a patru cele mai mari parcuri mondiale de energie solară.

Brito nu are nici o îndoială că acest lucru se poate face. Și chiar la un cost mai mic decât plătește acum. „E ca peste tot în tehnologie, totul devine mai bun și mai ieftin cu timpul. Dacă privim cu 20 de ani înapoi, nici  industria eoliană și nici cea solară nu erau competitive. Acum, în Mexic, este cu 20% mai ieftin să cumperi energie 100% provenită din eolian.“

În ultimii 5 ani, costul de construcție la scală mare a proiectelor solare a scăzut în SUA de la aproximativ 2,60 dolari per KW până la 1.10 dolari. Luna trecuta Brito a semnat un acord cu gigantul spaniol Iberdrola pentru a cumpăra 490.000 de MWh pe an de la un parc de 220 MW care urmează să fie construit în statul mexican Puebla. Acesta va satisface toate nevoile de energie AB InBev în Mexic.

Însă vor urma și alte investiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *