Oamenii de știință studiază posibilitatea de a produce energie geotermală din magmă, pentru prima dată, într-un proiect de 100 de milioane de dolari SUA care are loc în Islanda. Dacă va reuși, acesta ar putea produce cu până la de 10 ori mai multă energie decât dintr-o exploatare geotermală convențională.
Proiectul este coordonat de Geothermal Research Group din Islanda (GEORG) și de British Geological Survey, cu participarea a 38 de institute și companii din 11 țări, inclusiv Statele Unite, Canada și Rusia, conform Reuters și Euractiv.com.
Producerea de energie geotermală din magmă ar permite Islandei să exporte mai multă energie și ar putea revigora, de asemenea, un plan mai vechi de a construi un cablu de alimentare din Islanda către Marea Britanie, care ar fi cel mai lung interconector din lume.
Islanda, o insulă vulcanică, care-și produce toată electricitatea din energie geotermală și hidroelectrică, a ajuns la un acord cu Marea Britanie anul trecut pentru a studia posibilitatea construirii unui cablu de 1.000 km lungime, IceLink, care ar putea alimenta 1,6 milioane de gospodării britanice.
Aceste planuri au fost întârziate din cauza Brexit și a îngrijorării din Islanda că exporturile vor crește prețurile energiei la domiciliu și vor reduce atractivitatea insulei pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi centrele de date.
Prima fază a proiectului este planificată să înceapă până în 2020 și va costa 30 de milioane de dolari SUA, conform British Geological Survey.