Investitorii care au avut de suferit anul trecut, când zeci de producători de șist din SUA au intrat în faliment, pariază deja pe renașterea industriei.
În primul trimestru, fondurile de capital privat au strâns 19,8 miliarde de dolari pentru investiții în energie – aproape de trei ori volumul din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor financiare agregate de Preqin.
Ritmul accelerat al investițiilor cu capital privat, laolaltă cu fondurile speculative și băncile de investiții, a luat avânt deși prețul petrolului CLc1 nu a crescut foarte mult, ci, de la un nivel- record de minimum al ultimilor opt ani, a stagnat la doar 50 dolari pe baril, pe fondul unei suprasaturări a aprovizionării mondiale, potrivit Reuters.
Sectorul de șist a devenit tot mai atractiv pentru investitori nu din cauza creșterii prețurilor petrolului, ci mai degrabă pentru că producătorii au realizat reduceri de costuri uimitoare – de până la jumătate din costul de extracție din ultimii doi ani. Investitorii cred, de asemenea, că excedentul se va disipa, iar cererea de petrol va crește în mod constant.
Astfel, finanțatorii au convingerea că pot scoate profituri în creștere din zăcămintele de șist – fără creșteri de preț – pe măsură ce tehnologia continuă să reducă din costuri. Așadar, ei sprijină companii vbechi în explorarea de șist și proioectele care pot începe mai rapid.
„Finanțatorii petrolului de șist privesc economia de astăzi și văd o mulțime de proiecte care ar fi profitabile în intervalul de 40 – 55 dolari“ pe barilul de petrol, a declarat Howard Newman, șeful fondului de capital privat Pine Brook Road Partners, care luna trecută s-a angajat să investească 300 de milioane de dolari în startup-ul Admiral Permian Resources LLC, pentru a fora în West Texas.
Datele privind investițiile efectuate de fondurile speculative și alte firme de investiții private sunt insuficiente, dar graba cu care se străng bani direcționați către șist indică entuziasmul investitorilor pentru astfel de proiecte.