Bursa Română de Mărfuri (BRM) ar putea fi eliminată ca piață de desfacere în avantajul OPCOM, se arată într-un comunicat al BRM, transmis energynomics.ro.
„BRM a luat act cu surprindere şi consternare de unele propuneri de completare a Legii nr.123/2012 din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016, propuneri de natură să afecteze periculos, nedrept şi nejustificat structura instituţională actuală deja constituită şi funcţională a pieţei naţionale de gaze naturale.”
„Printre altele, este vorba de impunerea unei singure licenţe de operator de piaţă centralizată, atât pe en-gros, cât şi pe retail. Fără a face nimănui proces de intenţie, este uşor de intuit, în cazul legiferării acestei prevederi, ce organizaţie ar urma, foarte probabil, să devină titularul respectivei licenţe”, se arată în comunicatul remis energynomics.ro, cu trimitere la operatorul pieţei de electricitate OPCOM.
Oficialii Bursei Române de Mărfuri afirmă că “activitatea de operator de piaţă nu este în nicio ţară dezvoltată şi democrată o activitate administrativă exercitată de de o administraţie sau de o societate deţinută, direct sau indirect, de către stat”.
Dimpotrivă, aceasta este “o activitate comercială oferită şi derulată liber de agenţi economici care au interes şi expertiză în domeniu, fără că accesul lor să fie limitat (evident, cu îndeplinirea unor condiţii de licenţiere). Se asigură pe această cale nu numai dreptul fundamental în statele democrate de liberă iniţiativă, dar şi eficienţa prin competiţie, scăderea preţului de operare, precum şi excluderea suspiciunii de imixtiuni politice sau de grup în domeniul sensibil al formării preţurilor şi al adjudecării contractelor. Cu atât mai important este acest lucru într-un domeniu strategic şi de vital interes public cum este acela al energiei.”
„Modificarea legislativă care ar putea scoate, probabil, din joc BRM, piaţa centralizată privată cu, detaşat, cele mai bune rezultate şi cu proiecte ambiţioase (ex: contraparte centrală asigurată de către un lider regional, licenţă de sistem alternativ de tranzacţionare pentru contracte derivate pe gaze naturale) este cuprinsă într-un proiect de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă care nu conţine nicio prevedere referitoare la statutul operatorilor de piaţă. Aceasta se referea la liberalizarea pieţei şi nu la închiderea ei din punct de vedere al serviciilor suport de infrastructură”, mai precizează comunicatul.
Bursa Română de Mărfuri este singura instituţie în România care are în acest moment licenţă de piaţă centralizată de gaze naturale, licenţă de bursă de mărfuri, precum şi licenţă de intermediar al pieţei de capital şi este în proces de a obţine licenţă de piaţă MTF pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare cu suport mărfuri (în principal din domeniul energiei).
Licenţă unică de operator de piaţă centralizată
Pe de o parte se invocă o rezoluţie a Parlamentului UE, care ar pleda pentru un singur operator de piaţă naţională în fiecare stat membru, pentru că operatorul respectiv ar trebui să fie singurul administrator al punctului virtual de tranzacţionare (care este şi el introdus şi definit, cu această ocazie, în proiect), mai spus oficialii BRM.
“Trebuie menţionat, însă, că prevederea expresă nu este de identificat că atare în rezoluţie. Rezoluţia, ea însăşi, reprezintă o colecţie de recomandări generice şi de poziţionări, care are drept ţintă, în principal, organismele şi politicile comunitare şi mai puţin direct politică legislativă a statelor naţionale. Oricum, ea nu are, nici pe departe, valoare de normă şi nu trebuie implementată”, argumentează oficialii BRM.
Reprezentanţii BRM observă că este invocat exemplul Austriei, în domeniul operatorilor de piaţă centralizată de gaze, exemplu care nu a fost urma în constituirea modelului de piaţă în domeniul energiei electrice.
„Evident, putem aduce în discuţie evoluţia pieţelor de gaze şi de energie electrică din alte ţări europene, care contrazic exemplul citat şi unde au funcţionat simultan (sau nu li s-a interzis să existe) mai mulţi operatori de pieţe. Oricum, a încerca să impui un singur operator de piaţă devine doar un exerciţiu contraproductiv de a înăbuşi concurenţa naţională, din moment ce operatorii străini licenţiaţi din UE pot intra pe piaţă fără a putea fi opriţi, dacă realmente îşi doresc să o facă, în baza paşaportului european al liberei circulaţii a serviciilor”, menționează sursa citată.