Grupul petrolier ungar MOL a anunțat rezultatele financiare pentru primul trimestru din anul 2017, care indică un rezultat operaţional CCS EBITDA (profit înainte de dobânzi, deprecieri și amortizări, excluzând elementele excepționale și fluctuațiile de prețuri) de 614 milioane de dolari, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei remis energynomics.ro.
Rezultatul EBITDA pe segmentul Upstream a crescut cu 50% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, la 219 milioane de dolari, iar producţia s-a menţinut stabilă, la 111.500 de bep/zi, arată datele companiei.
Segmentul Downstream a înregistrat un rezultat operaţional CCS EBITDA record pe primul trimestru, de 324 de milioane de dolari, cu 15% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.
”Creşterea a fost generată de o disponibilitate mai bună a activelor care au generat volume și randamente puternice, fiind susţinută de marje destul de bune în rafinare și petrochimie”, explică oficialii grupului.
Segmentul Serviciilor pentru Clienţi a raportat de asemenea un rezultat record pentru primul trimestru, cu o creştere a rezultatului EBITDA cu 17% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
”Rezultatul de 55 de milioane de dolari a fost generat de volumele mai mari de carburanti şi de contribuţia crescută a segmentului non-fuel. Consumul de carburanţi a crescut cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în regiunea Europei Centrale și de Est, asigurând un mediu favorabil”, arată distribuitorul de carburanți.
”În România, vânzările retail în volume de benzină au fost stabile în primul trimestru, în timp ce volumele de motorină au crescut cu 13,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut”, mai spun reprezentanții companiei.
Segmentul Gas Midstream (transport de gaze naturale), un contributor stabil la rezultatele de ansamblu ale Grupului MOL, a înregistrat un rezultat EBITDA de 70 milioane USD în primul trimenstru, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 țări, dintre care peste 200 în România.