OPEC și aliații săi încearcă să pompeze mai puțin petrol în căutarea unor prețuri mai mari. Cel mai mare trader independent de petrol din lume însă spune că eforturile lor ar putea fi în zadar.
Cererea nu se extinde la fel de mult cum era de așteptat, iar producția de șisturi din S.U.A. crește mai repede decât prognoza, potrivit Vitol Group. Acest lucru sporește povara celor mai mari producători din lume, care trebuie să respecte angajamentele de a reduce oferta doar pentru a nu scădea prețurile, a declarat Kho Hui Meng, șeful brațului asiatic al companiei.
Petrolul a pierdut teren, deși Organizația țărilor exportatoare de petrol și alți producători au semnat un acord la sfârșitul anului trecut pentru a limita oferta pentru șase luni, începând din ianuarie. Prețurile au fost afectate de creșterea producției în S.U.A., care nu face parte din acord. Orice recuperare a prețului țițeiului va depinde de utilizarea susținută de către națiuni precum China, India și S.U.A., la fel de mult ca eforturile OPEC de a controla aprovizionarea, potrivit Bloomberg.
„Avem nevoie de o creștere reală și mai rapidă a cererii”, a declarat Kho, președintele Vitol Asia Pte. Într-un interviu acordat în Kuala Lumpur. „Creșterea este acolo, dar nu suficient de rapidă”.
În timp ce consumul a fost estimat să se extindă anul acesta cu aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi, creșterea a fost limitată la aproximativ 800.000 de barili pe zi până în prezent în 2017, a afirmat el, adăugând că producția americană a crescut cu 400.000-500.000 barili pe zi mai mult decât era de așteptat. „Dacă cererea se întoarce acolo unde ar trebui, unde este prognozată, atunci o să ajute, dar eu cred că mai avem de așteptat”, a spus el.
Agenția Internațională pentru Energie și-a tăiat prognozele privind creșterea cererii globale de petrol în acest an cu aproximativ 100.000 de barili pe zi, până la 1,3 milioane bpz, ca urmare a consumului mai slab în țările membre ale OECD și pe fondul unei încetiniri bruște a activității economice În India și Rusia, potrivit unui raport de luna trecută. IEA și-a redus estimările sale pentru creșterea cererii de petrol în India cu cu 11%.
Există, de asemenea, îngrijorarea că consumul se poate încetini în China, cel de-al doilea cel mai mare utilizator de petrol din lume. Rafinăriile independente, care reprezintă aproximativ o treime din capacitatea națiunii, au primit cote mai mici de import comparativ cu anul anterior, determinând speculații că achizițiile lor ar putea încetini.
„Piața petrolului este în căutarea creșterii, dar nu există o creștere”, a spus Kho, adăugând că rafinăriile pot obține aprobare doar pentru același volum de importuri ca în anul precedent. Și în timp ce consumul de benzină din S.U.A. este de așteptat să atingă în curând vârful sezonier de vară, creșterea cererii „nu este încă acolo”, a spus el.