Premierul Sorin Grindeanu, ministrul Energiei, Toma Petcu, și ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat vineri, 13 mai, la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani de producătorul național de gaze naturale, Romgaz, la Caragele, în județul Buzău.
Premierul Grindeanu a avut o întâlnire tehnică de lucru cu conducerea Ministerului Energiei și a companiei Romgaz Mediaș, pe tema perspectivelor de dezvoltare ale zăcământului descoperit în zona Caragele.
Discuțiile s-au axat pe importanța deosebită a acestei descoperiri ce contribuie la independența energetică a României și cu potențial pentru existența unor noi zăcăminte de același tip, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.
”Explorarea din judeţul Buzău este foarte importantă şi se va dezvolta în următorii ani, crescând până la 25-27 de miliarde de metri cubi, cu potențial de creștere în urma evoluției explorării, putând asigura consumul întregii țări pe o perioada de 2-3 ani”, a explicat Grindeanu.
„Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească, Romgaz a făcut-o pe rezerve de gaze din România. E o rezervă de 30 de miliarde de metri cubi şi posibilitate de exploatare de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge 3 ani. Este un depozit evaluat, la un preţ minim, aproape de 4 miliarde de dolari”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.
El a arătat că zăcământul este o descoperire foarte importantă, care a trecut de faza de explorare, fiind deja în faza de exploatare, existând livrări în sistem.
De asemenea, Toma Petcu a precizat că pentru descoperirea acestui depozit au fost făcute investiții în valoare de 222 de milioane de lei, precizând că pentru acest an sunt prevăzute aproape 350 de milioane de lei, iar pe termen lung, până la finalizarea întregului proiect, se vor investi circa 1,2 miliarde de lei.
La rândul său, ministrului Economiei, Mihai Tudose, a declarat că ”această descoperire dă posibilitatea de a exporta gaze și, dacă „ne jucăm cartea cum trebuie”, România poate deveni totodată, un hub energetic pe zona Balcanilor”.
„În mod cert putem duce și la export aceste gaze. Vorbim de cel puțin două componente. O componentă de siguranță energetică națională, fiindcă, dacă azi avem producție internă care este aproape similară cu consumul, în curând, și cu această nouă descoperire, începem să vorbim de o supraproducție, cu ghilimelele de rigoare. Am ajuns în această situație care va avea cel puțin doua efecte: începem să jucăm pe export și începe să se echilibreze piața. Teoretic este un imbold foarte bun și pe zona de competitivitate. Este un câmp petrolifer fragmentat, dar el are o capacitate mare, însă trebuie găsită fiecare punguliță, trebuie ajuns la fiecare buzunar din acest rezervor mare”, a mai declarat Mihai Tudose.
Ca urmare a proiectelor de explorare și a testelor de producție derulate în anii 2011 – 2016, în iunie 2016 Romgaz a anunţat realizarea unei descoperiri importante de hidrocarburi pe teritoriul României în perimetrul RG.06 Muntenia Nord–Est, unde desfăşoară operaţiuni petroliere.
Potrivit directorului general al Romgaz, Virgil Metea, ”în anul 2017, producătorul intenționează să foreze șase sonde în acest zăcământ, dintre care 3 sunt deja în funcțiune, investițiile ajungând la suma de 40 de milioane de euro. Punerea în producție a acestui zăcământ va presupune investiții de circa 140 de milioane de euro, destinate, printre altele, și lucrărilor de foraj de sonde pentru confirmarea creșterii potențiale a volumelor disponibile în acest perimetru. Zăcământul urmează să fie pus în producție de către Romgaz în anul 2019. În același an ar urma să fie pus în funcțiune și gazoductul BRUA”.
La eveniment au mai participat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.