Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o lege privind constituirea şi menţinerea unui nivel minim de rezerve de ţiţei şi de produse petroliere în deplină concordanță cu cerințele UE. Legea vine după ce executivul Uniunii Europene a cerut României să-și respecte obligațiile asumate de conformare la legislația comunitară cu privire la stocurile petroliere.
Conform biroului de presă al Guvernului, „totalul stocurilor de petrol care trebuie menţinute în permanenţă corespunde cel puţin mediei zilnice a importurilor nete pe 90 de zile sau mediei zilnice a consumului intern pe 61 de zile, valoarea cea mai mare dintre acestea fiind cea selectată. Fiecare stat membru menţine un registru detaliat şi actualizat în permanenţă al tuturor stocurilor specifice şi de urgenţă, transmiterea situaţiilor statistice făcându-se lunar şi anual.”
Statul și operatorii economici au obligația să creeze stocuri de țiței
Stocurile minime se calculează prin două metode de calcul care se deosebesc sub raportul tipului de produs și coeficientului de înmulțire, dar ambele iau în considerare crearea de stocuri de urgenţă şi de stocuri specifice.
Constituirea și menținerea de stocuri specifice sunt în sarcina statului membru al UE, iar stocurile de urgență sunt create și menținute de operatorii economici. Conform legii, stocurile comerciale desemnează stocurile petroliere ale companiilor destinate livrărilor pe piaţa internă şi la export, fără ca directiva să impună menţinerea acestora.
În calculul stocurilor nu intră cantitatea de țiței deja aflată în sistemul de transport sau la consum
În calculul stocurilor deţinute se includ cantităţile deţinute în rezervoarele rafinăriilor, în terminalele de încărcare, în rezervoarele de alimentare a oleoductelor, în şalande, în tancurile petroliere pentru cabotaj, în petrolierele care staţionează în port, în buncărele navelor de navigaţie interioară, în fundul tancurilor de stocare, sub formă de stocuri circulante, de A.N.R.S.P.S. și constituite în conformitate cu reglementările în vigoare.
Din calculul stocurilor deţinute se exclude atât petrolul brut care nu a fost încă produs cât și cantitea de țiței de pe oleoducte, din vagoane-cisternă, țițeiul aflat în buncărele navelor de navigaţie maritimă, cel din benzinării şi în punctele de comercializare cu amănuntul, cel din petrolierele aflate în larg, cantităţile deţinute de forţele armate, precum şi cele constituite de A.N.R.S.P.S. ca stocuri rezerve de stat şi/sau ca stocuri destinate forţelor armate.
România se aliniază normelor europene privind stocurile de petrol
Stocurile sunt achiziționate, deținute ori vândute, cu respectarea directivei 2009/119/CE și a acordurilor internaționale la care România este parte de către entitatea centrală de stocare. Aceasta este o entitate destinată deservirii interesului public, și nu are caracter lucrativ.
UE a cerut prin Comisia Europeană ca România, Cehia, Belgia, Portugalia și Ciprului să respecte Directiva CE din 2009 privind stocurile petroliere. Directiva CE din 2009 impune statelor membre să menţină stocuri minime de ţiţei sau produse petroliere pentru a garanta siguranţa aprovizionării cu petrol în cazul unor posibile întreruperi.
Situația Uniunii Europene este una de dependență în creștere privind aprovizionarea cu țiței, iar capacitatea de rafinare de pe teritoriul său este în scădere. Pentru ca accesul la carburant să fie garantat cetățenilor europeni, CE a trimis în acest sens un aviz motivat Belgiei, Ciprului, Republicii Cehia, Portugaliei şi României, care nu au informat executivul cu privire la măsurile de transpunere a directivei în legislaţia lor naţională.