Acasă » Electricitate » Consiliul Concurenţei cercetează un posibil abuz de poziţie dominantă a E-Distribuţie Muntenia

Consiliul Concurenţei cercetează un posibil abuz de poziţie dominantă a E-Distribuţie Muntenia

2 iunie 2017
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Consiliul Concurenţei a anunțat că a efectuat inspecţii inopinate la E-Distribuţie Muntenia (fostă Enel Distribuţie Muntenia) şi la sediile a patru companii care proiectează şi execută instalaţii de racordare la reţeaua electrică: Electrical Power Consulting SRL, Simco International Impex SRL, Institutul de Studii si Proiectari Energetice – ISPE SA şi Servicii Energetice Muntenia SA.

”Inspecţiile au fost efectuate în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al operatorului de distribuţie a energiei electrice, E-Distribuţie Muntenia, în zona pentru care deţine licenţă emisă de ANRE, cu efecte şi pe piaţa serviciilor conexe, respectiv elaborarea studiilor de soluţie, proiectarea şi execuţia instalaţiilor de racordare,” se arată într-un comunicat al instituției.

”Consiliul Concurenței a derulat o inspecție inopinată cu privire la procesul de racordare la rețea în zona de responsabilitate a E-Distribuție Muntenia. Societatea cooperează pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziție toate documentele și informațiile solicitate. În această etapă preliminară, nu putem face alte comentarii”, au declarat, pentru energynomics.ro, reprezentanți ai E-Distribuție Muntenia.

Astfel, autoritatea pentru concurenţă suspectează că E-Distribuţie Muntenia ar discrimina unele companii prestatoare de servicii conexe prin selectarea unor operatori pe alte criterii decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare. În acest fel, ar putea fi afectaţi şi consumatorii prin influenţarea de către EDM a soluţiilor tehnice propuse utilizatorilor, a duratei şi a costurilor de racordare la reţeaua de energie electrică, precum şi a opţiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate. Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei, se mai arată în comunicat.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *