Președintele Trump a anunțat, joi, că Statele Unite se vor retrage din acordul privind climatul de la Paris, slăbind eforturile de combatere a încălzirii globale și adoptând poziţia izolaționistă a Casei Albe, care susține că acordul reprezintă o amenințare dăunătoare pentru economia și suveranitatea americană.
„Plecăm”, a declarat joi Donald Trump. „Dar vom începe să negociem și vom vedea dacă putem face o înțelegere corectă. Și dacă vom putea, va fi grozav.
O opțiune este trecerea prin protocolul stabilit pentru retragerea din acord, un proces care se va întinde până la sfârșitul anului 2020, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Axios. Trump ar putea, de asemenea, să declare Acordul de la Paris un tratat legal, chestiune care ar duce la trecerea sa prin Senat pentru respingere sau aprobare, au spus sursele.
Nu este clar dacă Trump dispune, însă, de suficiente voturi. Douăzeci și doi din 52 de republicani ai Senatului i-au cerut lui Trump să renunțe la acord într-o scrisoare săptămâna trecută.
O opțiune finală ar fi retragerea dintr-un tratat internațional, Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care a negociat Acordul de la Paris și alte acorduri climatice de referință.
Mai mult de două decenii de diplomație climatică au generat Acordul de la Paris în decembrie 2015. Acordul impune celor 195 semnatari – aproape fiecare țară din lume – să creeze planuri naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în încercarea de a atenua impactul schimbărilor climatice.
Siria și Nicaragua sunt singurele țări din grupul ONU care nu sunt semnatare.
Tratatul urmărește să prevină creșterea temperaturilor globale cu mai mult de 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.
Nu pot fi de acord cu decizia resedintelui Trump “Pentru a-mi îndeplini angajamentul solemn de a proteja America şi cetăţenii săi” deoarece depoluarea inseamna acelasi lucru sau mai mult. Presedintele Trump are la dispozitie suficiente surse de energie si amintesc energia solara, eoliana, hidro, geotermala dar si biomasa, cea mai sigura, mai ecologica si din abundenta, care se exploateaza mai simplu, mai usor si mai ieftin decat carbunele. Conversia biomasei in energie termica si electrica se realizeaza astazi cu tehnologii performante in mod eficient, economic si ecologic (EEE). Inventator Iuliean Hornet