Enel, prin subsidiara sa braziliană de energie regenerabilă, Enel Green Power Brasil Participações (EGPB), a început exploatarea parcului solar Lapa, care este cea mai mare instalație fotovoltaică (PV) aflată în prezent în funcțiune în Brazilia. Lapa, care este localizată în Bom Jesus da Lapa, în nord-estul statului Bahia, este compusă din două centrale – Bom Jesus da Lapa (80 MW) și Lapa (78MW), având o capacitate instalată totală de 158 MW, a anunțat compania.
„Punerea în funcțiune a centralei Lapa este un punct de referință important pentru Enel, în Brazilia, fiind primul proiect fotovoltaic care va deveni operațional în acest an din cele patru pe care Grupul le construiește în țară”, a declarat Carlo Zorzoli, country manager Enel în Brazilia.
„Am reușit să finalizăm și să punem în funcțune Lapa cu mai mult de două luni înainte de termenul limită stabilit de regulile licitației publice din 2015 prin care am câștigat proiectul, confirmând, astfel, angajamentul nostru de a contribui la creșterea sectorului energiei regenerabile din Brazilia și, totodată, poziția noastră de lider pe piața centralelor fotovoltaice din această țară. În plus, acest proiect va furniza energia mult necesară zonei din nord-estul Braziliei, cu un deficit de producție de energie și confruntată în această perioadă cu o secetă severă.”
Enel a investit aproximativ 175 milioane dolari în construcția parcului solar, al cărui proiect se bazează pe contracte de furnizare a unor cantități specificate de energie electrică produsă, timp de 20 de ani, către Camera de Comercializare a Energiei Electrice a Braziliei (Câmara de Comercialização da Energia Elétrica or CCEE).
Proiectul Lapa introduce un design eficient din punct de vedere al costurilor, cu noi soluții de monitorizare și noi unități de conversie care eficientizează construcția și punerea în funcțiune a centralei fotovoltaice, optimizând astfel producția.
În plus, a fost pusă în aplicare o nouă strategie de punere în funcțiune, bazată pe o sinergie mai puternică cu antreprenorii locali și pe un suport de punere în funcțiune la distanță, permițând o reducere cu 70% a timpului mediu de punere în funcțiune a instalației.
Lapa se află într-o zonă cu niveluri ridicate de radiații solare, iar punerea sa în funcțiune va aduce o contribuție semnificativă în ceea ce privește nevoia Braziliei de a crește producția de energie. Parcul poate genera în jur de 340 GWh pe an, suficient pentru a satisface consumul anual de energie pentru mai mult de 166.000 de gospodării braziliene, evitând în același timp emisia de aproximativ 198.000 de tone de CO2 în atmosferă.
Proiectul a fost acordat grupului Enel în august 2015 ca urmare a licitației publice „Leilão de Reserva”, împreună cu proiectele solare de 103 MW Horizonte și cu cele 292 MW Nova Olinda, aflate în prezent în construcție. Pe parcursul construcției centralei Lapa, Enel a implementat mai multe inițiative, cum ar fi cursuri de formare pentru electricieni, pentru a consolida dezvoltarea socială a zonelor din apropiere, în conformitate cu abordarea Creating Shared Value (CSV).
În statul Bahia, filiala EGPB a Grupului Enel deține deja 264 MW de capacitate eoliană și construiește, în prezent, parcurile solare Ituverava , de 254 MW, și Horizonte, de 103 MW, precum și cele de 172 MW Morro de Chapéu, Delfina de 180 MW și proiectele eoliene de 90 MW Cristalândia.
În Brazilia, Grupul Enel, prin filialele sale EGPB și Enel Brasil, are o capacitate totală instalată, din surse regenerabile, de 1.464 MW, din care 401 MW din energia eoliană, 170 MW din fotovoltaice și 893 MW din hidroenergie, precum și 442 MW din surse eoliene și 649 MW de capacitate solară aflată în prezent în execuție.
Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, este dedicată dezvoltării și operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, cu prezență în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate gestionată de 38 GW, printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă și hidroenergie și se află în fruntea integrării tehnologiilor inovatoare, cum ar fi sistemele de stocare în energia regenerabilă.