Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană în 2015, deși noi cercetări au constatat că emisiile blocului comunitar au crescut pentru prima dată în cinci ani, conform edie.net și Euractiv.com.
Analiza publicată de Agenția Europeană de Mediu (EEA) a constatat că emisiile UE au crescut cu 0,5% în 2015, determinate în mare parte de cererea de căldură cauzată de o iernă mai rece și a creșterii transportului rutier.
În pofida creșterii, Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere a emisiilor, în rândul statelor membre. Atât Marea Britanie, cât și Germania au însumat 48% din reducerea totală a emisiilor din UE în ultimii 25 de ani. Pentru 2015, Regatul Unit a redus emisiile cu mai mult de 19,400 de kilograme de CO2 echivalent, o scădere de 3,7%, mai mult decât reducerile combinate ale celorlalte opt națiuni care au înregistrat o scădere a emisiilor în 2015.
Reducerea emisiilor din Marea Britanie a fost atribuită „liberalizării piețelor energiei” și trecerii de la petrol și cărbune la gaze, în mixul producției de energie electrică. De fapt, producția de energie electrică și termică din Regatul Unit a reprezentat cea mai mare reducere a emisiilor din blocul comunitar, reprezentând 7,5% din reducerile globale.
UE a înregistrat o scădere cu 4% a emisiilor în 2014. Cu toate acestea, 19 state membre au înregistrat o creștere a emisiilor în 2015, în timp ce Spania, Italia și Olanda au prezentat cele mai mari creșteri. Creșterea emisiilor în aceste țări a fost declanșată de creșteri „substanțiale” ale producției de cărbune și de utilizarea gazului în sectorul rezidențial.