Ministerul Finanţelor propune reintroducerea supraaccizei la carburanți, o măsură care ar putea duce la scumpirea cu circa 45 de bani pe litru pentru benzină și motorină. Măsura apare într-o propunere de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal şi este justificată prin scăderea încasărilor din accize în primul semestru din 2017, cu 767,63 milioane de lei faţă de primul semestru din 2016.
Pentru acelaşi interval, ministerul Finanţelor a constatat creşterea consumului de motorină (cu 253 de milioane de litri) şi a celui de benzină fără plumb (cu 5 de milioane de litri).
Potrivit documentului citat, reducerea de fiscalitate aplicată de la începutul acestui an (eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi/litru şi scăderea TVA cu un punct procentual) a condus la reducerea preţurilor preţurile la carburanţi, astfel că România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe) şi al treilea cel mai mic preţ pentru motorină (0,977 euro pe litru cu taxe). Taxele reprezintă 52% din preţul benzinei, respectiv 50% din preţul motorinei (în România), în condiţiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din preţul benzinei şi respectiv 57% din preţul motorinei.
Finanţele observă că reducerea preţurilor de piaţă ale carburanţilor „a fost atenuată de faptul că preţurile fără taxe ale carburanţilor au înregistrat creşteri, astfel încât în prezent ponderea taxelor în preţul carburanţilor este cea mai redusă din Uniunea Europeană, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE”.
Propunerea contrazice nu doar obiectivul asumat la momentul eliminării supraimpozitării carburanţilor, şi anume reducerea preţurilor de piaţă ale carburanţilor — obiectiv atins! —, ci şi promisiunile lansate la începutul anului de partidul aflat la guvernare, prin vocea preşedintelui PSD Liviu Dragnea. La 3 ianuarie, el repeta că nu vor fi amânate trei măsuri – eliminarea taxei speciale pe construcții, TVA de până la 19% și eliminarea supra-accizei pe carburanţi. „Aceste trei măsuri nu le prorogăm, în schimb, o să ne uităm cu toată atenția să vedem dacă societățile comerciale care vor beneficia, începând de la 1 ianuarie, de aceste avantaje vor face în așa fel încât românii să simtă o ieftinire a serviciilor […]. Și o să fim și noi curioși dacă […]românii simt o viață ceva mai ușoară, mai ieftină”, spunea Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
Măsurile au fost promovate de guvernul PSD în vara lui 2015 şi au fost introduse în Codul Fiscal de cabinetul Cioloş, în 2016, cu termen de implementare 1 ianuarie 2017.
Românii au simțit o scădere a prețurilor. Dar acest lucru s-ar putea termina în curând.