Acasă » Interes general » Datele OMV Petrom din primul semestru – o lecţie de economie elementară pentru guvern

Datele OMV Petrom din primul semestru – o lecţie de economie elementară pentru guvern

10 august 2017
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

OMV Petrom a comunicat un profit net de 1,21 miliarde de lei pentru primul semestru din acest an, de aproape trei ori mai mare decât în prima jumătate a anului trecut. Trei sunt factorii care au contribuit la acest rezultat: majorarea prețului de referință pentru țiței (+32%), îmbunătățirea marjelor de rafinare (+8%) pe o rată de utilizare a rafinăriei de 95% și cererea mai mare de carburanți, care a permis majorarea vânzărilor (6,4%, pe retail și 12%, pe segmentul comercial).

Câteva dintre cifrele comunicate de OMV Petrom ne invită să privim mai cu atenţie ideile lansate recent de ministerul Finanțelor Publice, și susținute de premierul Mihai Tudose, privind reintroducerea supra accizei pe carburanți.

În 2016 acciza a fost scoasă și nu a scăzut prețul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc cresc [prețurile]? Eu cred că nu vor crește. Totuși perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a declarat Mihai Tudose la un post de televiziune, referindu-se la companiile petroliere.

Graficul pus la dispoziția presei de către OMV Petrom arată evoluția prețurilor la benzină în ultimele 12 luni.

grafic-730-px

Decizia de eliminare a accizei, adoptată în 2016 și intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2017, a însemnat o reducere de 50 de bani a prețului pe litrul de benzină (-9,4%). Tendința de ieftinire – susținută și de alte elemente – a continuat, iar pe 10 august, prețul benzinei era, la 4,45 de lei pe litru, cu 15,7% mai mic decât pe 31 decembrie 2016.

„Vânzările totale de produse rafinate au fost semnificativ mai mari comparativ cu T2/16 (13%)”, explică OMV Petrom. „Volumul vânzărilor cu amănuntul ale Grupului, care au reprezentat 53% din vânzările totale de produse rafinate, au crescut cu 7% comparativ cu T2/16 ca efect al creșterii cererii generate de măsurile de relaxare fiscală implementate în România la începutul anului 2017”. Măsurile la care face referire comunicatul companiei sunt taxa pe construcții speciale (o impozitare a activelor), reducerea TVA cu un punct procentual și eliminarea supra accizei (taxa pe rulaj). Aceeași situație și la evoluția semestrială: „vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 6% comparativ cu 1-6/16. Volumul vânzărilor cu amănuntul ale Grupului au fost cu 6% mai mari datorită cererii crescute ca efect al condițiilor de piață favorabile”.

Acciza a fost scoasă, prețul a scăzut, vânzările au crescut.

Ce s-a întâmplat cu profitul?

Profitul a crescut de aproape trei ori, ceea ce a condus la o creștere cu 170 de milioane de lei a impozitului pe profit. Contribuțiile totale la bugetul de stat s-au plasat la 4,59 miliarde de lei, mai mult cu 225 de milioane de lei, creștere provenită „din impozitul pe profit, dividende și TVA (vânzări mai mari)”.

Directorul general al OMV Petrom Mariana Gheorghe a refuzat să comenteze planurile și declarațiile politice, repetând în mai multe rânduri: „Am fost și vom rămâne deschiși către o relație normală, de respect cu autoritățile.”

DE REȚINUT PENTRU ACASĂ

Cotele de taxare (mai) mici pe volume (mai) mari sunt mai eficiente decât cotele de taxare mari pe o bază de impozitare mică (sau zero). Altfel spus, este mai bine pentru bugetul de stat – dar și pentru societate, în ansamblu – să încurajăm (printr-o fiscalitate înțeleaptă) rulajul mărfurilor și al banilor, decât să riscăm să blocăm sau să încetinim activitatea economică prin suprataxare, birocrație și inconsecvență legislativă sau de reglementare.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

1 thoughts on “Datele OMV Petrom din primul semestru – o lecţie de economie elementară pentru guvern”

  1. De ce evitati sa analizati, cum este posibil ca pretul motorina/ benzina la poarta rafinariei in Romania ( cu resurse de petrol exploatat local de Petrom) sa fie Mai mare decat in Austria care importa petrol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *