Acasă » Interes general » Mihai Fifor, ministrul Economiei: Fondul Suveran va fi activ de din ianuarie 2018

Mihai Fifor, ministrul Economiei: Fondul Suveran va fi activ de din ianuarie 2018

8 septembrie 2017
Interes general
energynomics

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi activ din ianuarie 2018 și va fi un bun mecanism pentru politicile guvernamentale, a declarat ministrul Economiei, Mihai Fifor. „Fondul suveran va fi activ începând cu 1 ianuarie 2018 și va fi un bun mecanism pentru politicile Guvernului. Nu va fi o întârziere (privind viitoarele IPO-uri — n. r.). (…) Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care Guvernul vrea să le îndeplinească, adică Fondul Suveran. Acum așteptăm aprobarea Eurostat și, în momentul în care o vom avea, vom aproba legea în Guvern și apoi o aducem la Parlament. Poate mulți dintre voi vor să știe cum va funcționa. Încercăm să avem cât mai multe beneficii putem de la companiile profitabile pe care le deține statul. Încercăm să luăm acești bani și să îi investim în infrastructură. De asemenea, intenționăm să folosim banii pentru investiții brownfield sau greenfield”, a spus Fifor, citat de Agerpres.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va avea 27 de companii profitabile în portofoliu, iar listarea Hidroelectrica va fi decisă de noua entitate, au anunțat, la finele lunii august, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP), într-o întâlnire cu presa.

„Capitalul social al FSDI va fi format din aport în natură reprezentat de pachete de acțiuni deținute de stat la societățile care se vor afla în portofoliul FSDI, precum și din aport în numerar. Pachetele de acțiuni se transferă în proprietatea FSDI, iar acesta va putea dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii. În cazul societăților în care la data preluării, statul este acționar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstrăina, sub orice formă aceste acțiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziției de acționar majoritar a FSDI la societățile în cauză”, se arată în expunerea de motive a proiectului publicat pe 30 august pe site-ul instituției.

Potrivit reprezentanților MFP, FSDI va avea un capital social în numerar de 1,85 miliarde lei, bani proveniți din Trezorerie, din privatizări. Fondul va avea în portofoliu 27 de companii profitabile, dar CEC Bank și Eximbank au fost excluse pe motiv că „ar fi fost ciudat să se îndatoreze pentru un proiect la băncile din portofoliu”.

Printre companii se va afla și Hidroelectrica, iar oficialii MFP spun că un viitor IPO va fi făcut de FSDI. De asemenea, dacă fondul va considera că trebuie să vândă acțiuni ale unor companii din portofoliu, va putea să o facă, dar să rămână cu cel puțin 50+1% din acțiuni. În AGA companiilor vor fi reprezentanții fondului. De asemenea, Fondul va putea cumpăra acțiuni ale unor companii private de pe piața de capital, dar rolul lui este să facă investiții în economie.

„Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat începând cu anul 2018, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acțiunilor transferate în portofoliul FSDI. Această influență va fi recuperată în anii următori primului an de funcționare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acționar unic, potrivit hotărârii Adunării Generale a Acționarilor de repartizare a profitului și stabilire a dividendelor”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, conform reprezentanților MFP, impactul în bugetul de stat este de 2 miliarde lei pe an, pentru că dividendele vor fi încasate de FSDI. Fondul nu se va lista niciodată, iar scopul lui e să facă profit.

Valoarea contabilă a companiilor din portofoliu, la nivelul anului 2015, este de 45 miliarde lei. În septembrie, proiectul va ajunge în Parlament.

Companiile la care FSDI va fi acționar sunt Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, Societatea Națională a Sării, IAR, OIL Terminal, Cupru Min, Unifarm, Societatea Națională a Apelor Minerale, Compania Națională a Apelor Minerale, Compania Națională de Investiții pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale — Hidroelectrica, Compania Națională Aeroporturi București, Nuclearelectrica, Imprimeria Națională, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, Conpet.

Finanțarea FSDI se va face din venituri obținute din dividende încasate de la societățile la care deține acțiuni din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii și din cele emise de alte entități, din venituri din vânzarea de pachete de acțiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligațiuni, dar și din alte surse prevăzute de lege.

MFP a pus, pe 30 august, în dezbatere publică, proiectul de Lege privind înființarea FSDI, elaborat împreună cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, precum și cu consultarea reprezentanților din alte instituții publice, în cadrul unui grup de lucru și a unei comisii interministeriale aprobate în acest sens de Guvern.

1 thoughts on “Mihai Fifor, ministrul Economiei: Fondul Suveran va fi activ de din ianuarie 2018”

  1. In cazul companiilor din energie demersul este neconstitutional si nelegal deoarece dirijarea fondurilor catre alte domenii inseamna deturnare de fonduri. Tarifele aprobate de ANRE sunt fundamentate cu componente de investitii in energie nu in alte domenii economice. Cum sa plateasca cetatenii din Ro energie ca sa se faca investitii in autostrazi? Nu mai vorbim ca si energia re nevoie de investitii mai mare decat incape in tariful aprobat de ANRE si nu se poate asigura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *