Bogdan Tudorache
În timp ce Guvernul a cerut companiilor energetice de stat să distribuie către acționari dividende suplimentare, Ministerul Energiei a lansat un nou atac la adresa Fondului Proprietatea, pe care îl acuză de orientarea către ”maximizarea profiturilor pe termen scurt, în dauna unei abordări firești, centrate pe creșterea valorii companiilor pe termen lung, pe creșterea competitivității și a segmentului de piață ale acestora”.
În adunarea generală extraordinară a Hidroelectrica de miercuri, acționarii – statul român, prin Ministerul Energiei, care deține aproximativ 80% din companie și Fondul Proprietatea (FP), cu aproape 20% din acțiuni – au aprobat noi dividende timpurii de 655 milioane lei (circa 144 milioane euro). Decizii similare au fost luate de către autorități pentru toate marile companii energetice profitabile din portofoliu, între care Romgaz, Conpet, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica și Hidroelectrica.
”Hidroelectrica a înregistrat în primele șapte luni ale anului 2017 un profit brut de 971.880.647 lei, raportat la o cifră de afaceri de 1.948.564 mii lei. Profitul brut a crescut cu 6% față de perioada similară a anului 2016, în timp ce marja profitului net a crescut de la 38% la 43%. Rezultatele au fost realizate pe o producție de energie semnificativ mai mică față de perioada similară din anul anterior, cauzată de condițiile meteorologice”, explică Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.
”Pentru a continua performanțele financiare ale companiei și a asigura sistemul energetic național, ținând cont de situația actuală a pieței și de necesarul de noi capacități de producție, societatea trebuie să demareze procesul investițional în baza analizelor de rentabilitate, proces sistat în perioada 2012-iunie 2016, atunci când compania s-a aflat în insolvență”, se mai arată în comunicatul ministerului.
Maximizarea profiturilor pe termen scurt
Conducerea ministerului Energiei anunță și faptul că a analizat acțiunile din ultima perioadă de timp ale reprezentanților Fondului Proprietatea “în conducerea societăților comerciale care activează în industria energetică, în corelare cu pozițiile exprimate în presă referitor la activitatea acestor companii”. Potrivit ministerului, acțiunile și pozițiile exprimate public reflectă “o dublă neînțelegere de către administratorii actuali ai FP, atât a rațiunii pentru care a fost creat acesta, cât și a locului și rolului industriei energetice în strategia de dezvoltare a României, așa cum este formulată și implementată de Guvernul României”.
“S-a putut constata orientarea reprezentanților FP în Consiliile de Supraveghere ale companiilor din sectorul energetic, indiferent de subordonarea acestora, către maximizarea profiturilor pe termen scurt, în dauna unei abordări firești, centrate pe creșterea valorii companiilor pe termen lung, pe creșterea competitivității și a segmentului de piață ale acestora”, se mai arată în comunicatul ME. În fine, conducerea ministerului Energiei se declară îngrijorată și sugerează că “acțiunile administratorilor FP sunt în dezacord cu mandatul care le-a fost încredințat de către acționarii semnificativi ai FP”.