În cadrul unei conferințe la nivel înalt privind arhitectura pieței de energie electrică, organizată de președinția estonă a Consiliului UE, defectele sistemului de comercializare a emisiilor (ETS) au fost din nou declarate ca un obstacol semnificativ în calea politicilor UE în domeniul energiei și al schimbărilor climatice.
Deoarece sistemul de comercializare a fost lansat pentru prima dată în 2005, eficacitatea sa în reducerea emisiilor în întreaga Europă a fost limitată din cauza unei globalizări a permiselor, care a menținut prețul redus al carbonului, permițând unui număr de 11.000 de fabrici, centrale electrice și alți emitenți să plătească pentru a polua, conform Euractiv.com.
În cadrul unei discuții la conferința de la Tallinn privind integrarea energiei regenerabile pe piață, eurodeputatul Claude Turmes (Grupul Verzilor/EFA) a avertizat că un preț competitiv al carbonului nu va putea fi asigurat pe perioada cât Estonia se află în fruntea președinției rotative.
Într-adevăr, analiștii în domeniul energetic și-au redus previziunile în ceea ce privește prețurile pentru cotele UE (EUA) în ianuarie, revizuind previziunile lor din 2017 de la 5,39 EUR pe tonă până la doar 5,25 EUR / t, după ce licitațiile guvernamentale ale UE au majorat disponibilul. Cu șapte ani în urmă, prețul era de aproximativ 28 de euro.
Reprezentantul luxemburghez Turmes a cerut UE să nu se bazeze exclusiv pe stabilirea prețului carbonului ca unic instrument pentru a atinge obiectivele acordului de la Paris, și a adăugat că “chiar și după zece ani de eșec nu am renunțat la ETS”. Un alt oficial, reprezentantul DONG Energy, Ulrik Stridbæk, a apreciat că piața internă a energiei electrice este un excelent exemplu de cooperare europeană, dar a insistat că eforturile de formare a pieței ar fi zadarnice dacă operatorii sunt liberi să polueze cu impunitate, fapt pe care el l-a numit “elefantul din cameră”.
De mult timp, Bruxelles-ul a realizat că va fi nevoie de un preț mai ridicat al carbonului pentru a îndeplini obiectivele UE privind emisiile de dioxid de carbon, iar Comisia Europeană a propus o reformă a schemei în 2015 pentru etapa a patra, care va începe în 2021 și va dura până în 2030. Dialogurile dintre Comisie, Parlament și Consiliu au început săptămâna trecută, dar, în stadiul actual, bunul mers al sistemului ETS va fi totuși îngreunat de miliarde de excedente care vor menține prețul scăzut. În octombrie va avea loc o nouă rundă de discuții între cele trei instituții.