Acasă » Electricitate » Marea Britanie: Plafonarea prețurilor energiei e cauzată de companii

Marea Britanie: Plafonarea prețurilor energiei e cauzată de companii

5 octombrie 2017
Electricitate
energynomics

Majoritatea companiilor energetice sunt îngrijorate de amestecul guvernului în propriile afaceri și au răsuflat ușurate atunci când plafonarea prețurilor energiei propusă de guvernul Marii Britanii a părut să fie respinsă, în discursul Reginei. Însă problema nu este epuizată. Într-adevăr, atenția politică se amplifică, iar 192 de parlamentari au cerut guvernului să își îndeplinească angajamentul asumat. Odată cu apropierea iernii și din cauza scumpirii facturilor energiei cu aproape 10% în acest an, ne-am putea confrunta cu o revoluție, din această lună, scrie Stephen Fitzpatrick, directorul executiv al OVO Energy, citat de The Guardian.

”În iunie am subliniat motivele pentru care am sprijinit un plafon al prețului energiei la nivel de piață, în ciuda faptului că, în cele mai multe situații, piețele libere și concurența oferă cele mai bune rezultate clienților. În loc să sperăm că guvernul este distras de alte politici sau, mai ales, de Brexit, ar trebui să ne întrebăm de ce companiile energetice au fost în centrul atenției, în ultimul deceniu.

În ciuda nenumăratelor revizuiri și reforme propuse, între 60% și 70% dintre consumatori continuă să fie supraîncărcați, deserviți prost și neluați în considerare de furnizorul lor de energie. Este clar că concurența, în forma sa actuală, nu ajută nici deservirea clienților, nici stimularea companiilor energetice să investească în viitor. Slaba deservire a clienților a fost cea care ce m-a determinat să înființez OVO în 2009. Am crezut că am putea folosi tehnologia pentru a face ca energia să fie mai ieftină, mai ecologică și mai simplă pentru toată lumea și încă mai cred. Am stabilit structuri tarifare simple și am oferit un tarif variabil standard scăzut (SVT). Acesta a fost considerat o mișcare inovatoare în 2009, dar nu ar trebui să fie și în 2017. Ar fi trebuit să mergem mai departe; este uimitor pentru mine că suntem încă într-o dezbatere despre prețurile energiei.

Cu progrese constante în tehnologiile de generare și stocare, trebuie să privim dincolo de modelele tradiționale de retail, către un viitor al serviciilor energetice integrate. La începutul acestei săptămâni, ne-am anunțat intenția de a lansa primul serviciu din Marea Britanie pentru vehiculele electrice pentru proprietarii de mașini electrice, permițându-le să-și recupereze costurile prin vânzarea energiei înapoi în rețea, pe perioade de vârf. Mașinile acționează ca niște baterii care pot descărca electricitatea în rețea, pentru a ajuta la echilibrarea ofertei și cererii, în același timp cu reducerea costurilor de intrare în sistem a mai multor energii regenerabile.

Am lansat, de asemenea, o nouă propunere pentru clienții care utilizează bateriile acasă, pentru a ajuta clienții să obțină mai mult din generarea de energie solară și să-și reducă substanțial facturile. Aceste tipuri de inovații sunt complexe și greu de livrat, dar ele se află acolo unde se află viitorul. Acestea ar trebui să fie centrul strategiei energetice, al politicii și al dezbaterii, mai degrabă decât nivelul la care o companie își stabilește SVT. Este momentul companiilor de energie acceptate nevoia de o anumită formă de reglementare a prețurilor, adaptate la noul mediu, și concentrat pe furnizarea de valoare mai mare pentru clienții lor, mai degrabă decât lupta pentru a menține status quo-ul.

În octombrie 2017, la 100 de ani de la revoluția rusă, încă dezbatem meritele capitalismului. Cred cu fermitate în piețele libere și proprietatea privată a întreprinderii. Este cel mai bun cadru pentru stimularea progresului social și creșterea nivelului de trai. Dar când afacerea devine sinonimă cu lăcomia, aducem mari daune cauzei întreprinderii libere.

Companiile de tehnologie, cum ar fi Google, Facebook și Amazon, care au fost o dată laudate ca o forță a binelui, sunt acum văzute în aceeași lumină ca și foștii giganți corporativi: auto-suficienți, detașați și iresponsabili din punct de vedere social. Încurajarea tehnologică accelerează; și odată cu avansul roboticii, autovehiculelor autonome și inteligenței artificiale, dezbaterea despre modul în care împărtășim beneficiile progresului și rolul societății va deveni din ce în ce mai important. Companiile nu există în vid, nu pot funcționa în mod izolat față de societatea pe care trebuie să o servească.

Companiile care nu lucrează pentru prosperitatea comună, se străduiesc să creeze valoare pentru clienți, pentru angajații lor și pentru societate în ansamblu și care se concentrează în primul rând pe valoarea acționarilor, alimentează oprobriul public și invită la anchete și intervenții guvernamentale. Afacerile și societatea se dezvoltă împreună și, în calitate de lideri de afaceri, trebuie să înțelegem că, prin împărtășirea succesului nostru cu societatea, noi investim în viitorul nostru.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *