Acasă » Petrol și Gaze » Modificată în Comisia de Industrii, OUG 64 revine în plenul Camerei Deputaților; BRM acuză prevederi abuzive

Modificată în Comisia de Industrii, OUG 64 revine în plenul Camerei Deputaților; BRM acuză prevederi abuzive

5 octombrie 2017
Consumatori
energynomics

Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților a decis să mențină privilegiile acordate OPCOM în ceea ce privește tranzacționarea gazelor naturale, dar a îndulcit obligația ca toate contractele pe gaze naturale să meargă pe piața centralizată, introducând o cotă obligatorie de 70%. Dacă plenul Camerei Deputaților va accepta noua formă a legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență 64/2016, 30% din volumele de gaze tranzacționate într-un an ar putea fi obiectul contractelor bilaterale. Bursa Română de Mărfuri se vede eliminată de pe piața angro de gaze naturale și amenință să atace legea “prin toate mijloacele, atât în țară la Curtea Constituțională și în instanțe, cât și la Comisia Europeană”.

Majoritatea PSD din Comisia pentru Industrii și Servicii condusă de deputatul Iulian Iancu a votat pentru introducerea unui singur operator de piață centralizată pentru segmentul angro – OPCOM – cu argumentul că astfel va fi garantată obținerea unui preț de referință relevant: „Pentru a stabili un preț de referință într-o țară trebuie să ai cât mai mulți concurenți pe aceeași platformă. […] În momentul în care tu nu-ți identifici un preț de referință, nu creezi o concurență reală, ți-ai dezavantajat economia și consumatorul”, a explicat Iulian Iancu poziția susținută și impusă în cadrul Comisiei.

PNL respinge platforma unică de tranzacționare și cota de 70% pe bursă

Pe de altă parte, reprezentantul PNL, vice-președintele Comisiei Virgil Popescu a anunțat că Partidul Național Liberal va cere retrimiterea proiectului în Comisie, așa cum s-a mai întâmplat pe 27 iunie, referindu-se la prevederi „de neacceptat”: excluderea platformei de tranzacționare a BRM, prin lege, „ceea ce mi se pare anticoncurențial, respectiv impunerea unei cote foarte ridicate de volume de gaze ce ar trebui tranzacționate, în mod forțat, pe piețele centralizate, 70%. Virgil Popescu a făcut legătura între modul de tranzacționare al gazelor naturale și perspectiva dezvoltării de noi exploatări de gaze în România: „Trebuie să clarificăm dacă vrem sau nu exploatări de gaze în Marea Neagră. Eu cred cu tărie că trebuie să avem aceste exploatări de gaze ca alternativă la gazul rusesc. În consecință, nu trebuie să blocăm contractele bilaterale de finanțare pe termen lung (futures) pe care Exxon și OMV vor să le facă pentru finanțarea exploatării”, a declarat deputatul PNL.

Într-un comunicat de presă anterior votului din Comisie, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) făcuse un apel la „înțelepciune și corectitudine în discutarea introducerii unui monopol într-o piață liberă” și avertiza cu privire la riscurile pe care o astfel de decizie le ridică împotriva bunei funcționării pieței de gaze naturale. „În opinia membrilor ROPEPCA, amendamentele votate ar putea avea un impact negativ direct asupra dezvoltării de infrastructură de gaze naturale din România și interconectarea cu țările vecine, deoarece investițiile de infrastructură necesită de regulă angajamente de plată pe termen lung din partea participanților la piață”, era precizat în comunicatul de presă.

Gabriel Purice, președintele Bursei Române de Mărfuri, a declarat citat de cotidianul Bursa că speră ca amendamentele introduse în Comisia de Industrii să fie respinse în plenul Camerei Deputaților. “Încă nu ne este clar cum poate fi retrasă o licență acordată pentru 30 de ani, care a condus la operaționalizarea unei piețe benefice pentru toți participanții și, în ciuda dezinformărilor domnului Iulian Iancu, și pentru consumatorii finali”, a declarat Gabriel Purice.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în plenul Camerei în maxim două săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *