Acasă » Electricitate » ANRE: România are printre cele mai mici prețuri din UE pentru energia electrică – Eurostat

ANRE: România are printre cele mai mici prețuri din UE pentru energia electrică – Eurostat

9 octombrie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

În urma ”confuziei” generate de unele articole de presă, conform cărora România are cele mai mari prețuri pentru energie, autoritatea națională din domeniul energiei (ANRE) a ținut să precizeze că prețul pentru consumatorii casnici se situează printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

”Având în vedere informațiile apărute în presă, care ar putea genera confuzii cu privire la prețul final al energiei electrice, facem următoarele precizări: datele vehiculate și graficele prezentate fac referire la prețul mediu angro al energiei electrice vândut pe platformele de tranzacționare din România și din țările membre UE și nu reprezintă prețul final plătit de consumatorii casnici în factura de energie electrică”, se arată într-un comunicat al ANRE, care nu precizează sursa de origine citată.

”În prezent, prețul mediu de vânzare al energiei electrice la clienții casnici, alimentați la joasă tensiune pe total FUI (furnizori de ultimă instanță), este de 0,4672 lei/KWh, România având, astfel, unul din cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la consumatorii casnici de energie electrică”, se mai arată în comunicatul ANRE.

anre preturi

Instituția prezintă datele Eurostat, conform cărora prețurile din România sunt printre cele mai mici din Uniune. În semestrul I al anului 2016, tariful la consumator era de 0,5564 lei per kwh, în semestrul secund, de 0,5531, iar în prima jumătate a anului curent, de 0,5438 lei per kwh.

Una din componentele prețului final este tariful pentru piața concurențială (CPC). Însă ponderea CPC în cadrul componentei de preț al energiei (fără tarife de transmisie și distribuție sau alte costuri aferente energiei verzi) a fost scăzută pentru ultimul trimestru al anului.

Unele organe media arată că CPC a crescut cu 25% în al treilea trimestru al anului (T3-2017), comparativ cu perioada de raportare similară a anului precedent (T3 – 2016).

Avizul ANRE din septembrie corectează, însă, anumite anomalii din piață, reducând cu aproape 70% pretențiile furnizorilor.

”În ședința din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piață concurențială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienților finali casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal. Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, cu modificări.Astfel, a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI”, arăta ANRE, într-un comunicat recent.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *