O mare bancă (BCR), furnizori de expertiză și soluții tehnologice (UMEB și Safetech), dar și reprezentanți ai autorității de reglementare (ANRE) au venit la Energy Breakfast Club cu clarificări, propuneri de acțiuni și exemple concrete prin care au scos în evidență noi stimuli care contribuie la creșterea siguranței și eficienței energetice în toate domeniile de activitate. Variația prețului energiei, alături de normativele europene aplicabile inclusiv în România impulsionează suplimentar interesul pentru eficiența energetică, în condiții de siguranță.
A 8-a ediție a Energy Breakfast Club din acest an a fost deschisă de Mirela Pleșca, Șef Serviciu Cooperare și Programe în domeniul eficienței energetice în cadrul Departamentului pentru eficiență energetică al ANRE. Domnia sa a expus situația la nivel macro. “România are rezultate bune în domeniul emisiilor naționale de gaze cu efect de seră, al energiei din surse regenerabile, al eficienței energetice”, a afirmat oficialul ANRE, citându-l pe Maros Sefcovic, vice-președintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică. Peste 40 de experți și decidenți au participat la evenimentul organizat de energynomics.ro, cu sprijinul ANRE, Safetech, UMEB, BCR.
DESCARCĂ PREZENTAREA MIRELEI PLEŞCA
Mirela Pleșca a expus prioritățile legislative ale Consiliului și Parlamentului European în anul 2017, precum și legislația națională relevantă din perspectiva eficienței energetice. Una dintre noutățile aduse în atenție a fost decizia 860 din acest an privind aprobarea machetelor pentru declarația de consum total anual de energie și pentru chestionarul de analiză energetică a consumatorului de energie.
„Platforma software Sistemul Informatic Integrat al ANRE (MIS) a fost extinsă prin componenta destinată monitorizării consumatorilor de energie și a rezultat necesitatea completării acestei raportării online de către operatorii economici”, a subliniat Pleșca. Oficialul ANRE s-a mai referit la măsurile de politică energetică pentru susținerea dezvoltării societăților de servicii energetice de tip ESCO: „La solicitarea statelor membre, Eurostat a lucrat în colaborare cu institutele naționale de statistică pentru a reflecta la cea mai adecvată modalitate de înregistrare a EPC-urilor în conturile administrațiilor publice”. A rezultat nota de orientări publicată pe site-ul ANRE.
UMEB: Mai este loc pentru creșterea performanței energetice a motoarelor
Vlad Vasiliu, director general al UMEB Elektromotoren a prezentat portofoliul fabricii de motoare electrice, subliniind faptul că UMEB este unul dintre puținii producători de motoare electrice antiex din Europa Centrală și de Est.
Gama de motoare produse pe care o pune la dispoziție UMEB este extrem de largă: 16 paliere de gabarite, de la puteri sub un kW, până la 400 de kW, a precizat Vasiliu. „Principala noastră activitate se concentrează pe motoarele antideflagrante și pe motoarele menite să funcționeze în condiții de maximă securitate în zone cu potențial exploziv. China, care este lider mondial inclusiv în acest domeniu, are peste 300 de fabrici de motoare de electrice, din care numai trei produc motoare pentru medii antiex. Din acest punct de vedere România poate sta cu mândrie alături de puținele țări care produc acest tip de motoare”, a explicat directorul general al UMEB.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VLAD VASILIU
Vasiliu a adăugat că produsele UMEB sunt deja prezente în întreaga industrie energetică din România – de la minerit, la petrol și gaze și la reactoarele nucleare de la Cernavodă, dar și în 48 de state ale lumii, de pe toate continentele.
De la Tesla încoace, motoarele electrice nu prea au evoluat, a precizat Vlad Vasiliu, cu excepția formei și a eficienței. „Producția de motoare electrice este reglementată foarte puternic, iar în prezent gama de produse UMEB este certificată până la nivelul IE2, un nivel de eficiență ridicat. Începând din ianuarie 2018 vom certifica întreaga gamă și în standardul IE3, având posibilitatea de avansa către IE4 și IE5. Pentru aceasta însă vorbim despre alte forme constructive; nu mai vorbim despre motorul în bobinaj cu stator-rotor, ci vorbim despre motoare pe magneți permanenți”, a explicat Vlad Vasiliu.
Soluții de la Safetech pentru securitatea sistemelor SCADA
Mihai Răuță, Senior Information Security Consultant la Safetech Innovations a vorbit în principal despre problemele de securitate cu care se confruntă sistemele SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), la fel de vulnerabile ca orice alt sistem IT, dar cu impact foarte extins în situația în care atacul cibernetic reușește: întreruperea distribuției de electricitate, poluarea apelor sau inundații, blocarea sistemelor de transport sau dezastre de anvergură la nivelul unor linii de producție.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI RĂUȚĂ
La începuturile lor, echipamentele de monitorizare și control folosite în sistemele ICS schimbau între ele informații în mod analogic sau serial, nu comunicau cu internetul și erau sigure pentru că accesul la ele era puternic restricționat. “În momentul în care protocoalele specifice SCADA (de tip ModBus, DNP3) au fost tunelate prin protocol IP, aceste echipamente au devenit accesibile prin internet și au devenit foarte vulnerabile”, a avertizat Mihai Răuță.
Trecând în zona soluțiilor de protecție, reprezentantul Safetech s-a referit la două metode: securizarea tuturor punctelor de acces și crearea mai multor layere de securitate (defense in depth), care se pretează pentru aria corporate, respectiv echipamente și tehnologii specializate, care răspund mai bine nevoilor din aria de producție. “Există soluții de protecție care monitorizează traficul sistemelor SCADA și care lansează alerte către administratorii rețelelor industriale, în cazul apariției incidentelor de securitate sau operaționale, astfel încât orice deviație de la funcționarea normală a infrastructurii de producție să fie identificată din timp”, a explicat Mihai Răuță, care a precizat că sunt în curs discuții cu operatori din zona infrastructurilor critice din energie, cu scopul de a conștientiza care sunt riscurile: “avem metode de punere în practică a unor soluții de securitate pentru a demonstra cum pot fi acoperite vulnerabilitățile sistemelor industriale, iar decizia este la nivelul companiilor”.
BCR investește constant pentru reducerea amprentei energetice
Mihăiță Olaru, Coordonator al Direcției Managementul Proprietăților Imobiliare, în cadrul BCR, a vorbit despre amprenta energetică a grupului bancar în România: 536 de locații în întreaga țară, 93 de clădiri de peste 1.000 mp și 2 clădiri cu peste 10.000 mp. „În total, BCR a consumat în 2016 31 de GWh (energie electrică) și 45 de GWh (gaze naturale)”, în scădere cu 6, respectiv 5% față de anul 2015, ca urmare a măsurilor de eficiență energetică aplicate.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHĂIȚĂ OLARU
În acest an, BCR a înlocuit 115 cazane pentru încălzire, pentru a crește eficiența introducând cazane în condensație. De asemenea, 29 de fațade de clădiri au fost refăcute în varianta termosistem, iar 23 de locații au fost dotate cu sisteme noi de aer condiționat de tip inverter. „În toate proiectele de investiții și de mentenanță anuală a iluminatului am înlocuit sistemele pe incandescență, cu iluminat de tip LED”, a adăugat Mihăiță Olaru.
Investițiile pentru creșterea eficienței energetice vor continua în anii următori, când reprezentantul BCR a precizat că se așteaptă ca reducerea consumurilor să atingă cote de peste 10% față de intervalul anterior.
Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 40 de experți, reprezentanți ai #better, AFEER, ANRE, BCR, BOX2M, Bteam, CE Oltenia, CONPET, Control-Point, EFdeN, Electrica Furnizare, Energy Investment Policy , Greencells CEE, Hunt Oil, Kerui, Moneycorp, Orient 9, Raiffeisen Bank, REBU, Regus, RRA, Safetech, TEB Energy Business, UMEB, WeTranslate Complete Solutions.
Parteneri media ai evenimentului au fost Radio România Actualități, Klarmedia.
Participare
În 2017, energynomics.ro îşi propune să organizeze 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.
Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!
Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.
Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.
Clubul se închide la ora 13.