Acasă » Electricitate » OMV Petrom respinge acuzațiile referitoare la manipularea preţurilor energiei electrice

OMV Petrom respinge acuzațiile referitoare la manipularea preţurilor energiei electrice

20 octombrie 2017
Electricitate
energynomics

OMV Petrom a transmis că respinge acuzațiile de manipulare a pieței energiei electrice şi vulnerabilizare a sistemului energetic național. ”Aceste alegații sunt de natură să afecteze reputația companiei şi implicit derularea activităților comerciale. OMV Petrom acționează în deplin acord cu legislaţia din România, pe principii comerciale şi de transparenţă. În ultimii 12 ani, OMV Petrom a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea sectorului energetic, prin investiții mari in sector, inclusiv în noi capacități de producție electricitate: Centrala de la Brazi este cel mai mare proiect greenfield privat în generarea de energie din Romania de după 1989”, se arată într-un răspuns remis energynomics.ro.

”Întreruperea intenţionată a producţiei şi a comercializării de energie este contrară raţiunii de business a oricărei companii energetice. Dezminţim alegaţiile referitoare la manipularea preţurilor la electricitate”, se mai arată în comunicat. Compania transmite, totodată, că ”nu numai că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotrivă, a fost afectată negativ”. Din cauza unor defecţiuni tehnice, Centrala de la Brazi funcţiona la 50% din capacitate încă din octombrie 2016, cu trei luni înainte de vârful de preţuri ale electricităţii, înregistrat în ianuarie 2017.

OMV Petrom a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preturi mai mari, pentru a-şi onora obligaţiile contractuale, se mai arată în comunicat.

În plus, potrivit REMIT, alte 15 unităţi de producţie din Romania au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017, similar situaţiei Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulată de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacităţile indisponibile. ”Menţionăm că, în urma creşterii preţurilor la electricitate in ianuarie 2017, Autoritatea Naţională de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliului Concurenţei (CC) au analizat această situaţie. Potrivit declaraţiilor publice ale reprezentanţilor ANRE şi CC, în urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pieţei sau de înţelegeri între jucătorii din domeniu.

”Până la acest moment şi, implicit, anterior lansării in spațiul public a alegațiilor menționate, companiei nu i s-a solicitat de către Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea ANRE, un punct de vedere referitor la acestea”, susțin oficialii OMV Petrom. Potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților, reprezentanții OMV Petrom vor fi chemați la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informații legate de manipularea pieței de energie și de creșterea artificială a prețurilor, a declarat marți deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii al Camerei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *