Acasă » Electricitate » Un tribunal opreşte din nou lucrările Hidroelectrica în Defileul Jiului

Un tribunal opreşte din nou lucrările Hidroelectrica în Defileul Jiului

25 octombrie 2017
Electricitate
energynomics

Curtea de Apel a decis că recursul formulat de Hidroelectrica prin care compania de stat contesta decizia Gărzii de Mediu de a fi reevaluat impactul produs de proiectul hidroenergetic Bumbești-Livezei este nefondat.

Proiectul complexului hidroenergetic Bumbești Livezeni, derulat de compania de stat Hidroelectrica în Parcul Național Defilelul Jiului, zonă protejată Natura 2000, este astfel din nou blocat.

Curtea de Apel București a pronunțat o sentinţă definitivă împotriva cererii Hidroelectrica de a nu proceda la o reevaluare de mediu a acestui proiect. Reamintim că o astfel de reevaluare este impusă de faptul că proiectul a primit autorizații de mediu anterior aderării României la UE și desemnării zonei respectiv ca areal protejat în cadrul Natura 2000, conform Digi 24.ro.

Odată aderată la UE, România trebuie să respecte prevederile de mediu în vigoare în UE, mult mai dure comparativ cu legislația anterioară în vigoare la momentul aderării.

”Hidroelectrica trebuie să notifice Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (care este autoritatea competentă, proiectul fiind în două judeţe) că au apărut modificări la proiect şi să sisteze lucrările, conform art. 15, alin. (2), litera a) şi art. 16, alin (5) din Legea Mediului (OUG 195/2005)”, spune biologul Călin Dejeu, un ecologist care se opune acestui proiect.

El mai spune că acum Hidroelectrica trebuie să notifice autoritatea competentă pentru protecţia mediului privind elemente noi ce au intervenit, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării.

Până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, este interzisă desfăşurarea oricărei activităţi sau realizarea proiectului, planului ori programului care ar rezulta în urma modificărilor care fac obiectul notificării.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *