Acasă » Interes general » Tehnologia Blockchain poate aduce economii de 30-60% industriei energetice

Tehnologia Blockchain poate aduce economii de 30-60% industriei energetice

3 noiembrie 2017
Interes general
energynomics

Tehnologia Blockchain oferă economii de costuri și eficiență proceselor dedicate sectorului energetic, care sunt prea convingătoare pentru a putea fi ignorate, susțin Luis Colasante și Taniga Krish, pentru Oilprice.com. Este, însă, nevoie de un cadru clar în care toți participanții să fie de acord cu standardele și regulile impuse.

Casele de trading de mărfuri și energie au dovedit că își pot adapta modelul de afaceri într-o economie care impune cu fiecare zi mai multe cerințe de capital și reglementări. Aceste companii au investit milioane de dolari în ultimul deceniu pentru a construi sisteme eficiente pentru cerințele lor de reglementare și riscurile-cheie.

Astăzi, o nouă tehnologie, numită Blockchain, modelează piața de mărfuri, făcând-o mai eficientă, cu costuri reduse ale tranzacțiilor.

Blockchain este o tehnologie ”disruptivă” (n.t.- care divide în pachete informația) care permite stocarea datelor fără a fi nevoie de o autoritate centrală, ceea ce implică faptul că tranzacțiile financiare nu vor mai fi stocate într-o bază de date centrală, ci vor fi distribuite altor computere care stochează datele la nivel local. Din acest motiv, această tehnologie se numește tehnologie de bilanț distribuit (DLT). Fiecare tranzacție este înregistrată și adăugată la cea precedentă, rezultând un lanț de informații în creștere.

Blockchain este un cuvânt-cheie în industria financiară și captivează încet platoul de tranzacționare, precum și sectorul de energie electrică și utilități, care migrează încet dinspre abordarea centralizată a modelului de afaceri bazată pe sistemele proprii.

Bazându-se pe o abordare axată pe platformă și rețea, sistemul DLT poate fi adaptat oricărui tip de afaceri, cu caracteristici care asigură o siguranță și o dezintermediere într-un ritm rapid. Oferă costuri de operare reduse, dar există anumite limitări.

Integrarea energiei regenerabile în mixul energetic este o preocupare majoră a fiecărei țări, iar Blockchain va simplifica rețeaua de electricitate descentralizată individual, pentru capacitățile fiecăruia de platformă și de rețele.

În sectorul petrolier și al gazelor, utilizarea tehnologiei Blockchain este încă în forma sa primară, prin proiecte-pilot care se desfășoară în comerțul european cu gaze, pentru tranzacții mai rapide, cu costuri reduse.

Datorită evoluțiilor Blockchain în industria financiară, producătorii de energie electrică și sectorul utilităților pot, de asemenea, să îmbrățișeze această tehnologie. Unele ipoteze principale utilizate în sectorul financiar pot fi aplicate sectorului energetic, cum ar fi stocarea descentralizată a datelor privind tranzacțiile.

Noile modele de afaceri descentralizate nu mai necesită intermediari terți, plățile fiind efectuate prin cripto-monedă. În cazul în care tranzacțiile sunt guvernate de contracte inteligente, finanțarea și plățile automate sunt imitate printr-o serie de aprobări, fără a solicita acreditiv, eliminând astfel timpul de întârziere.

Cea mai relevantă diferență dintre sectorul energetic și industria financiară este produsul final însuși (în acest caz electricitatea), care trebuie de asemenea luat în considerare, deoarece trebuie transportat și distribuit prin infrastructura de rețea.

Una dintre inițiativele interesante care captează atenția media este Energimine, care urmărește reducerea consumului de energie la nivel mondial prin încurajarea utilizatorilor unui program de criptare pentru consum de energie să-și folosească platformele într-o piață peer-to-peer, pentru a cumpăra și vinde energie.

Tehnologia Blockchain prezintă un potențial deosebit și poate fi utilizată nu numai pentru realizarea tranzacțiilor de furnizare a energiei, ci și pentru a crea baza pentru procesele de compensare, contorizarea, facturarea, aplicarea în documentația de proprietate, starea activului, energia regenerabilă și certificatele albe, garanțiile de origine și cotele de emisii.

Pentru implementarea completă a acestei tehnologii, este necesar să existe un cadru clar în care toți participanții să fie de acord asupra unor reguli predefinite bazate pe standarde comune.

Potențialul de economisire a costurilor și eficiența procesului sunt prea convingătoare pentru a fi ignorate. Unele companii energetice au calculat economii de 30-60% din costurile lor structurale. Aceste economii provin în principal din reducerea costurilor cu forța de muncă, reducerea eforturilor manuale și semi-automatizate legate de proces, reducerea costurilor de capital prin înțelegeri mai rapide și reducerea costurilor tehnologice prin reducerea dependenței de mai multe sisteme.

Tehnologia Blockchain va fi acceleratorul tranziției mondiale a energiei, ajutând la crearea unui sistem energetic decarbonizat și descentralizat, care să fie mai rezistent și mai rentabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *