Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) salută opinia Președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, conform căreia obligația de a tranzacționa pe bursă, impusă operatorilor privați, nu este economic rațională.
Într-un comunicat de presă, ROPEPCA face referire la o declarație recentă a președintelui Consiliului Concurenței, potrivit căruia: „problema pe care o avem in Romania este că producătorii mari de electricitate pe care îi avem sunt de stat și pe firmele mari de stat le suspectăm de corupție. De aici și interdicția ca aceste companii să poată face contracte pe termen lung, pentru că ne e frică de cum le-ar face, ce s-ar întâmpla cu aceste contracte dacă lăsăm marii producători de stat să le încheie. […] Această obligație de a tranzacționa pe bursă o impunem și operatorilor privați. Nu reușim să separăm problema marilor producători de stat de restul industriei și pedepsim pe toată lumea cu lucruri care nu sunt neapărat economic raționale.”
ROPEPCA susține propunerea Președintelui Consiliului Concurenței de a face o excepție pentru operatorii privați din domeniul petrolier și precizează că această excepție trebuie aplicată atât operatorilor din offshore, cât și celor din onshore, pentru a evita crearea unor distorsiuni de natură concurențială.
Bogdan Chirițoiu a mai spus că este „de acord și cu exceptări pentru offshore la gaze, dacă ni se spune că investițiile în offshore sunt de altă natură decât cele din onshore. Nu am nimic împotrivă să creăm o regulă specială pentru offshore. Oriunde nu avem firme mari de stat, trebuie să arătăm flexibilitate.”
ROPEPCA este de părere că investițiile din offshore nu sunt de altă natură decât cele din onshore, ambele fiind de dimensiuni foarte mari, cu o durată de recuperare foarte îndelungată.
Președintele în exercițiu al ROPEPCA, Mark Wagley, afirmă în comunicatul de presă că „o astfel de excepție trebuie făcută în ceea ce privește tranzacționarea unuia și aceluiași produs: gazele naturale. Modul în care acestea sunt obținute nu trebuie să facă obiectul unei discriminări, iar o excepție aplicată producătorilor privați, fără capital de stat, trebuie să cuprindă atât operatorii din offshore, cât și pe cei din onshore.”
ROPEPCA reunește 17 dintre cei mai importanți deținători de acorduri de concesiune petrolieră onshore încheiate cu statul român. Membrii asociației dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de explorare, dezvoltare și producție onshore din România, reprezentând pentru anul 2016 investiții cumulate de 650 milioane de euro, o cifră de afaceri de aproape 2.9 miliarde de euro, contribuții către bugetul de stat de 300 milioane de euro, responsabile pentru crearea și menținerea a 14.800 locuri de muncă.