Acasă » Electricitate » Rezultate bune pentru companiile energetice listate (analiză Mihai Căruntu)

Rezultate bune pentru companiile energetice listate (analiză Mihai Căruntu)

20 noiembrie 2017
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Unele companii vor înregistra profituri peste estimări, altele sunt încă dependente de decizii strategice pentru a crește, a declarat pentru energynomics.ro Mihai Căruntu, șeful departamentului Piețe de Capital al BCR.

Deja însă, rezultatele financiare estimate pentru 2017 sunt suficient de vizibile după raportările la șase/nouă luni și, în general, pun Bursa de valori București (BVB) într-o zonă atractivă. Un plus se cuvine să meargă către OMV Petrom și Romgaz, care vor avea rezultate notabile față de anul trecut, așa cum indică rezultatele la șase/nouă luni.

Între cele trei companii de utilități reglementate, Transgaz a atras atenția prin rezultatele la șase luni și 2017 va fi un an cu un rezultat net mult peste așteptările inițiale și peste buget, dar după ajustarea de venit reglementat de către ANRE aprobată începând din octombrie 2017 este de așteptat o normalizare a profitabilității în 2018.

Pentru Electrica, 2017 este inevitabil un an de tranziție, cu rezultate financiare relativ slabe după turbulențele și transformările din piață de energie electrică și mai ales din zona de furnizare de energie, dar managementul a anunțat că dividendele distribuite pe 2017 pot fi susținute prin alocări din rezerve, pentru a fi consistente cu bugetul pe 2017.

După achiziția pachetelor minoritare ale Fondului Proprietatea în subsidiare, acționarii Electrica nu vor mai împărți cu FP dividendele generate de subsidiare.

Electrica mai are peste 300 milioane de euro pentru a face achiziții, ceea ce reprezintă detalii notabile pozitive ale profilului companiei, în condițiile în care investitorii trebuie să-și asume un risc de reglementare specific utilităților reglementate, atunci când este vorba de tarifele viitoare aprobate de ANRE.

”Cred că evoluțiile multor acțiuni din BET vor fi marcate de decizii strategice care urmează să fie implementate în 2018 și anii următori și care în general pot îmbunătăți fundamentele companiilor pe termen mediu: 1) programe ambițioase de investiții la utilitățile reglementate TGN, TEL și EL, cu un plus pentru Transgaz, unde proiectul BRUA și gazele la Marea Neagră vor transformă compania printr-o majorare substanțial a activelor și a business-ului; 2) decizia OMV Petrom referitoare la exploatarea gazelor din Marea Neagră, așteptată în semestrul al II-lea din 2018 ; 3) decizia Electrica de a face eventuale achiziții cu banii colectați din IPO; și 4) programele de explorare și producție de la Romgaz după rezultatele încurajatoare din anii trecuți (cea mai mare descoperire de gaze din istoria companiei anunțată în 2016) și construcția unei noi centrale pe gaze la Iernut”, a spus analistul BCR.

BVB oferă un randament mediu de 7% în acest an

Randamentul mediu al dividendelor pe 2017 calculat pentru principalele acțiuni de la BVB este de circa 7%, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale emise de statul român este de circa 4,4%. Ca atare, principalele acțiuni de la BVB ar avea în principiu prețuri îndeajuns de atractive.

”Însă, este de notat că atractivitatea se va diminua în condițiile în care dobânzile și randamentul obligațiunilor guvernamentale emise de statul român vor mai avansa în acest an și 2018, urmând trendul inflației. De aceea, chiar dacă dividendele distribuite de principalele companii listate vor rămâne îndeajuns de atractive, nu se poate spune că potențialul de creștere al BVB ar arăta prea generos”, a explicat Căruntu.

Pe de altă parte, o creștere anuală a cotațiilor în zona de 5% pentru BET ar putea să fie considerată de referință pentru bursă noastră, deoarece, ținând seama de aportul dividendelor, s-ar depăși un randament potențial anual de 10%. Ceea ce este rezonabil pentru bursa noastră și profilul său de risc scăzut, prin natura principalelor companii listate din zona de energie și utilități.

”Cam în această zonă ar trebui să fie situate așteptările investitorilor pe termen mediu și lung, fapt care ar avea corespondență în statisticile evoluției principalelor acțiuni de la BVB care s-au listat prin IPO-uri, inclusiv ținând seama de aportul dividendelor (de peste 50%) în randamentul total anualizat”, a conchis analistul BCR.

Mai multe detalii despre evoluția companiilor energetice listate la BVB în numărul viitor al energynomics.ro Magazine.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *