SN Nuclearelectrica dezminte acuzațiile deputatului liberal Virgil Popescu, conform cărora oprirea unității 2 de la Centrala de la Cernavodă nu ar fi fost una controlată, ci forțată, cauzată de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID).
”Din punct de vedere tehnic, în cazul unui reactor nuclear, este efectiv imposibil să anunți anticipat oprirea ‘forțată’ a reactorului în cazul în care cauza, așa cum susține domnul Virgil Popescu, ar fi una ‘forțată’”, susține compania în cadrul unui răspuns oficial remis energynomics.ro.
”Exista o diferența clară între opririle controlate și anunțate de companie, așa cum este cazul celei anunțate în dată de 06.12.2017, și opririle care apar ca urmare a declanșării automate a reactorului care conduce implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic Național. Acestea din urmă, pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. În acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate în trecut de SNN, compania anunță desincronizarea automată a reactorului de la SEN, nu oprirea controlată, cum s-a întâmplat în dată de 06.12.2017”, afirmă oficialii SNN.
În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, așa cum a fost anunțat de către companie în dată de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlată, vizând diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă, a mai transmis compania.
”Aceste activități de testare și eventuale remedieri includ lucrări de întreținere preventivă la sistemul de excitație a generatorului electric, verificări, calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea și remedierea sistemului mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil.”
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a fost anunțată cu privire la deconectarea programată a Unității 2 CNE Cernavodă și a programului de activități.
”Mai mult, perioada opririi controlate este gândită în așa fel încât să nu afecteze Sistemul Energetic Național. În acest sens, compania se detașează de orice inițiativa de asociere cu orice activitate politică și solicită respectarea statutului de entitate economică, integral responsabilă de gestionarea activităților nucleare aferente operării în condiții de securitate nucleară a celor două reactoare”, a mai transmis SNN.
Ce susține deputatul Virgil Popescu
Deputatul PNL Virgil Popescu a cerut joi demiterea Ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță. Popescu susține că ”în data de 7 decembrie a.c. societatea Nuclearelectrica a mințit public, anunțând o ‘oprire proactivă’ a unității 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanță planificate și preventive. Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactivă”.
Astfel, PNL a solicitat premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica ”pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul”.
PNL a cerut, de asemenea, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației și să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cosmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, ”o persoană fără nici un fel de experiență managerială”.
”PNL își exprimă speranța că sectorul nuclear românesc, unul deosebit de strategic, va rămâne printre cele mai sigure din lume ca și mod de operare, însă acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul unor oameni profesioniști, capabili să gestioneze situații complexe, transparenți și integri.
În ultimele luni, numirile la conducerea tuturor companiilor din energie au fost făcute numai pe criterii politice, fără să se ia în calcul vreo competență profesională. Toate aceste lucruri au fost semnalate de PNL în moțiunea simplă pe energie depusă de parlamentarii liberali, moțiune pe care majoritatea PSD-ALDE în mod abuziv refuză să o pună în dezbaterea Camerei Deputaților, într-o tentativă gravă de sfidare a principiilor democratice”, a mai susținut Popescu, într-un comunicat remis presei.
Nuclearelectrica a anunțat miercuri, 6 decembrie, că a decis să oprească reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă, începând de joi, 7 decembrie, pentru lucrări preventive de verificare și control, în vederea îmbunătățirii fiabilității sistemelor pe perioada iernii.
Societatea Națională Nuclearelectrica susținut într-un comunicat inițial remis presei pe data de 6 decembrie că a ”adoptat proactiv decizia de a opri programat și controlat Unitatea 2 CNE Cernavodă în seara zilei de 07.12.2017 în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare și control și eventual intervenții punctuale asupra sistemelor Unității 2, în vederea îmbunătățirii fiabilității sistemelor pe perioada de iarnă, în conformitate cu programul de mentenanță preventivă”.
Oficialii companiei arată că, potrivit standardelor de securitate nucleară, astfel de intervenții proactive și controlate se pot efectua numai cu reactorul în stare oprită.