Acasă » Interes general » Macroeconomie » Guvernul schimbă destinația banilor obținuți din listarea Nuclearelectrica

Guvernul schimbă destinația banilor obținuți din listarea Nuclearelectrica

23 septembrie 2013
Electricitate
energynomics

Ministrul Delegat pentru Energie Constantin Niță a declarat luni că banii obţinuţi de Nuclearelectrica din majorarea de capital şi listarea la bursă ar trebui folosiţi pentru majorarea capitalului EnergoNuclear, firma mixtă care ar urma să construiască reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă.

Prospectul de listare pe bursă al companiei spunea însă altceva. Documentul realizat de consorțiul de intermediere al ofertei de acțiuni scoase la tranzacționare menționează că banii vor fi folosiți cu prioritate pentru îmbunătățirea tehnologică a reactoarelor 1 și 2.

Ministrul Constantin Niță vrea să aloce banii din listarea Nuclearelectrica pentru reactoarele 3 și 4

„Nuclearelectrica are câteva propuneri pentru investirea acestor bani, dar aici cred că va trebui să mai discutăm. Dacă va ieşi contractul cu reactoarele 3 şi 4, Nuclearelectrica va trebui să majoreze capitalul EnergoNuclear, deci aceşti bani ar trebui să meargă acolo. Sunt patru proiecte, pe care însă nu le iau încă în considerare până nu ştim ce vom face cu reactoarele 3 şi 4. Vom şti într-o lună, o lună şi jumătate”, a afirmat ministrul Constantin Niţă.

EnergoNuclear este compania mixtă creată pentru derularea investiţiei în construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, aflată în administrarea Nuclearelectrica. Nuclearelectrica deţine capitalul majoritar la EnergoNuclear. Ceilalţi acţionari sunt Enel (Italia) şi ArcelorMittal România.

Prospectul inițial de listare: Fondurile încasate vor fi utilizate cu prioritate pentru finanțarea activității unităților 1 și 2

Propunerea expusă de Ministrul Delegat pentru Energie diferă fundamental de ceea ce se menționa în prospectul de listare al companiei în privința direcției de alocare a capitalului cules de pe piața de capital. În documentul amintit propunerea era că banii vor fi încasați integral de Nuclearelectrica, și că vor ajuta prioritar la finanțarea activităților unităților 1 și 2.

Prospectul de listare menționează că fondurile obținute de către Nuclearelectrica “vor fi utilizate cu prioritate, pentru finanțarea proiectelor de investiții necesare pentru unitățile 1 și 2 CNE Cernavodă pentru menținerea activului productiv la cel mai înalt nivel tehnologic.”

Prospectul specifică și unul dintre proiectele în care fondurile strânse ar trebui direcționate. “Se are în vedere direcționarea fondurilor obținute pentru finanțarea proiectului de investiții «Instalație de detritiere a apei grele», proiect care va aduce beneficii pe termen lung prin reducerea perioadelor de oprire planificată, prin îmbunătățirea condițiilor radiologice în timpul activităților de mentenanță și respectiv prin valorificarea tritiului extras.”, se arată în prospect.

Nuclearelectrica a atras aproape 70 milioane de euro de pe piața de capital

Compania de stat Nuclearelectrica a vândut 10% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 63 milioane de euro, suma minimă vizată prin această operaţiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital. Aproape 30% dintre investitorii care au cumpărat acţiuni la Nuclearelectrica sunt din Statele Unite, a declarat luni Ministrul Delegat pentru Energie.

Alături de cele 10% scoase pe piața bursieră au fost cumpărate și 1,077% din titluri de către Fondul Proprietatea (FP), în baza dreptului de preferinţă. Prin urmare, la cele 63 de milioane de euro s-a adăugat și participarea cu 6,8 milioane de euro a FP.

În cadrul ofertei, investitorii instituţionali şi investitorii mari de retai (peste 15.000 de acțiuni) au cumpărat acţiunile cu prețul minim de circa 2,52 de euro, iar micii investitori (100-15.000 de acțiuni) la preţuri de 2,315 euro (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 2,44 euro (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Investitorii au suprasubscris pe toate tranșele la oferta Nuclearelectrica

Potrivit brokerilor intermediari citați de ziarul Bursa, pentru oferta publică inițială a Nuclearelectrica au fost plasate ordine de achiziție de acțiuni care depășesc numărul acțiunilor scoase la tranzacționare pe toate segmentele de tranzacționare: investitori instituționali, investitori retail și investitori mici.

Conform Directorului Executiv al BT Securities, una dintre cele două firme care au constituit consorțiul de listare, tranşa destinată investitorilor mici a fost suprasubscrisă de 5,63 ori. Pentru acest segment erau disponibile circa 2.536.862 de titluri, dar cererile investitorilor mici au fost de peste 14 milioane de titluri. Investitorii de retail (cei cu ordine de subscriere de peste 15.000 de titluri) au suprasubscris de 2,3 ori. Pe acest segment erau disponibile 1.268.412 de acțiuni, dar au fost solicitate aproximativ 3 milioane de acțiuni.

Și tranșa investitorilor instituționali a fost suprasubscrisă. Acest segment a reprezentat 85% din oferta totală disponibilă, și deși nu au fost oferite informații de către intermediarii acțiunii de listare, surse din piaţă au declarat pentru Bursa că suprasubscrierea pe această tranşă a fost de peste 150%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *