Acasă » Electricitate » Tehnologia LED a depășit și în România celelalte surse de iluminat, în 2017

Tehnologia LED a depășit și în România celelalte surse de iluminat, în 2017

15 ianuarie 2018
Electricitate
energynomics

Schimbarea becurilor clasice cu cele LED aduce o economie de 6 euro într-un an, la o durată de folosire de trei ore pe zi, potrivit datelor dintr-un infografic prezentat recent de Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene, pentru un bec de 60W clasic înlocuit cu unul cu led de 10W.

Economia este valabilă luând în calcul prețul energiei aferent unui consum anual cuprins între 2.500 și 5.000 kWh pe an (deci peste 200 de kWh consum mediu lunar), potrivit datelor Eurostat citate de economica.net.

Socotind prețul mediu din UE al energiei aferente acestei tranșe de consum, economia medie realizată de un european care schimbă becul în condițiile enunțate mai sus este de 10,2 euro. Cel mai mult ar economisi un danez (15,25 euro pe an), și cel mai puțin un bulgar (4,78 euro), situație perfect explicabilă prin faptul că unii plătesc cele mai mari prețuri la energie, iar ceilalți pe cele mai mici. Evident, cu cât prețul energiei este mai mare, cu atât economia este mai importantă.

Consumatorii din România încep să conștientizeze avantajele tehnologiei LED. Anul 2017 a fost primul an în care, în România, vânzările de LED-uri au depășit vânzările tuturor celorlalte tipuri. Potrivit unui comunicat de la finalul anului trecut al firmei ELBI Electric & Lighting, 55% din sursele de iluminat vândute în România în anul 2017 sunt prevăzute cu tehnologie LED. Potrivit propriilor estimări, ELBI Electric & Lighting este lider național în distribuția produselor electrice în România.

„Există o creștere a cererii de produse eco-friendly, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. De exemplu, față de becurile incandescente, LED-urile consumă cu până la 80% mai puțin curent electric. Produc astfel economii considerabile pe termen lung, au performanțe foarte bune, o gamă de culori a luminii practic nelimitată și nu conțin materiale periculoase. Tehnologia de iluminat cu LED a făcut progrese majore în ultimii ani astfel încât să poată emite lumina cât mai apropiată de cea naturală”, spun cei de la ELBI.

„Per total categorie, corpurile tehnice de iluminat cu tehnologie LED integrate (destinate proiectelor de iluminat business to business) au cea mai mare creștere în volum. Reprezentanții ELBI estimează că această tendință este susținută de creșterea numărului de proiecte de iluminat stradal, industrial, chiar și a celor generate de instituții publice și private (clădiri de birouri, săli de sport etc), în toate aceste cazuri opțiunea pentru optimizarea consumului și reducerea facturii la energie electrică fiind printre prioritățile beneficiarilor. Alegerea acestei tehnologii (LED) pentru proiecte de mai mare anvergură este încă limitată de valoarea inițială de achiziție”, mai arată compania.

„Valoarea inițială a investiției în sisteme de iluminat cu corpuri tehnice LED este una încă mare, de aceea chiar dacă mai mulți doresc să cumpere, nu au toți bugetele necesare. Vestea bună apare odată cu amortizarea investiției și economiile din factura de energie electrică care justifică preferința pentru această tehnologie. Astfel, un sistem de iluminat LED necesar echipării unui magazin se amortizează în 2-3 ani, în timp ce pentru proiectele mai vaste perioada poate fi de 2-5 ani”, declară Vasile Tiorean, directorul general al ELBI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *