Acasă » Interes general » Politica „dominației energetice” a lui Trump pune în conflict Washingtonul și Moscova

Politica „dominației energetice” a lui Trump pune în conflict Washingtonul și Moscova

11 februarie 2018
Interes general
energynomics

În iulie anul trecut, președintele SUA, Donald Trump, se afla lângă omologul său polonez, Andrzej Duda, la Varșovia, când a promis că va scăpa Polonia de importurile de energie din Rusia.

El a oferit Poloniei alternativa combustibilului din S.U.A. „pentru ca niciodată să nu puteți fi ostatici ai unui furnizor unic”.

Trump a ținut seama de îngrijorările europene pe termen lung cu privire la capacitatea Rusiei de a sista livrările de gaze naturale – așa cum s-a întâmplat în trecut. Legislativul american declară că influența energetică a Rusiei s-a dovedit o armă eficientă de lobby pentru a reduce la tăcere criticile privind abuzurile împotriva drepturilor omului, anexarea Crimeei și incursiunea în estul Ucrainei, o afirmație pe care Kremlinul a negat-o.

La șase luni de la călătoria lui Trump, Polonia a contractat importuri de gaz natural lichefiat (GNL), țiței și cărbune și a anunțat că nu va reînnoi un acord de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, deținut de statul rus, atunci când acesta va expira, în 2022, punând capăt unei relații monopoliste datând din 1944, potrivit Reuters.

Episodul exemplifică obiectivul-cheie al agendei de „dominație energetică” a lui Trump – folosirea exporturilor de energie în creștere, pentru a susține influența geopolitică a Washingtonului.

De asemenea, politica sa încearcă să stimuleze producția internă prin rescrierea reglementărilor de mediu și prin extinderea contractelor de energie în teritoriile federale, însă aceste eforturi au avut până în prezent un impact redus.

Totuși, Trump a moștenit o industrie de petrol și gaze în plină expansiune, care a dat administrației sale o influență internațională pe piețele energiei, mai mare decât a oricărei alte administrații anterioare din ultimele decenii.

Producția de țiței din S.U.A. a crescut la mai mult de 10 milioane de barili pe zi, pentru prima dată din 1970, datorită tehnologiei îmbunătățite de foraj care datează de mai mulți ani. De asemenea, producția de gaze naturale a crescut, iar SUA a devenit cel mai mare producător mondial al acestui tip de combustibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *