Într-o conferință organizată joi de Asociația Energia Inteligentă și publicația online www.energy-center.ro, Dumitru Chisăliță, unul dintre cei mai respectați experți în piața de gaze naturale din România, a lansat inițiativă civică pentru rescrierea Codului rețelei de gaze naturale. Apelul face parte din proiectul de țară intitulat Punct și de la capăt pe piața gazelor în 10 pași, lansat anul trecut de Asociația Energia Inteligentă cu scopul de a construi o piață reală și a înlătura pseudo piața care defavorizează în primul rând consumatorul de gaze.
Inițiativa civică, a subliniat Dumitru Chisăliță, nu se dorește o alternativă și nu este în niciun fel adversă proiectelor și grupurilor de lucru deja lansate de reglementator (ANRE), de Guvern sau de alte centre de expertiză și decizie. În opinia inițiatorului, sectorul gazelor naturale este caracterizat de numeroase disfuncționalități, de nemulțumiri și de dezorientări, iar orice viziune asupra sectorului gazelor naturale trebuie să plece de la necesitatea reconstruirii acestuia, de la zero, pas cu pas, „cu plasarea TRANZACȚIEI în centrul viitoarei construcții a noului sector al gazelor naturale”.
Dumitru Chisăliță îi cheamă alături pe toți experții și toate organismele are influențează sau sunt influențate de piața gazelor naturale din România: producători, furnizori, traderi, distribuitori, platforme centralizate, consumatori, legiuitori, reglementatori, dar și Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
De asemenea, președintele Asociației Energia Inteligentă a lansat și o analiză a motivelor care fac ca, în prezent, Codul rețelei de gaze naturale să nu funcționeze, cu efecte nefaste, inclusiv din perspectivă financiară, asupra multor dintre operatorii activi în piața de gaze naturale, în principal furnizori.
Aici listăm numai categoriile principale:
- Cadru legislativ antagonic Codului rețelei
- Textul incomplet al Codului rețelei (lipsa unor principii și a modului de derulare a unor activități)
- Configurația fizică a actualului SNT și a sistemelor adiacente
- Inexistența mecanismelor de flexibilitate pe piața de gaze din România
- Lipsa platformelor informatice și a modului de transmitere a datelor
- Sabotarea procesului de aplicare a prevederilor Codului Rețelei
- Incompetența
Analiza completă poate fi citită aici: De ce nu funcționează Codul Rețelei de Gaze Naturale (analiză de Dumitru Chisăliță).