Primăria Oradea va continua anul acesta programul de reabilitare a rețelei de termoficare prin înlocuirea a încă 23 de kilometri de magistrale și modernizarea punctelor termice, proiect căruia îi sunt alocați aproximativ 32 de milioane de euro. Finanțarea este asigurată în proporție de 95% din fonduri europene, Programul Operațional Infrastructură Mare (P.O.I.M.) 2014-2020, restul de 5% fiind contribuția municipiului Oradea.
“Din bani europeni, pe perioada trecută de finanțare s-a reușit înlocuirea centralei termice, dar și a peste 17 kilometri de rețea de magistrale. În etapa a II-a este în curs de finalizare înlocuirea a peste 20 de kilometri de magistrale. A treia etapă are alocată o sumă de 27 de milioane euro, plus TVA, deci aproximativ 32 milioane de euro”, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, citat de www.zf.ro.
Lucrările la a III-a etapă sunt grupate pe trei categorii. Prima categorie de lucrări privește înlocuirea rețelelor principale, a magistralelor, unde suma totală alocată este de 15,8 milioane de euro. Din acești bani se vor înlocui 23 km de rețea primară, iar rețelele secundare vor fi transformate în rețele de agent primar, pe o lungime de 1,3 km în zona centrului istoric, acolo unde punctele termice se află în situații neconforme.
A doua componentă de lucrări vizează modernizarea a 42 de puncte termice, respectiv realizarea automatizărilor interioare și a instalațiilor, dar și reabilitarea rețelelor de secundar, inclusiv sistemul de recirculare la blocurile deservite de aceste puncte termice. Pentru această categorie sunt alocați 8,5 milioane de euro (pentru punctele termice), plus 1,9 mil. euro pentru rețelele secundare. A treia componentă a acestei etape vizează zona centrală și urmărește înlocuirea a 5 puncte termice mari cu mini puncte termice pentru fiecare consumator, fiind alocată suma de 7 milioane de euro.
“Acest proiect va fi dublat în a doua jumătate a lunii martie cu un proiect de 19 milioane de euro, care va fi depus pe o altă axă din P.O.I.M., Axa 6.1 – Energii regenerabile. Cofinanțarea orașului Oradea este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. Acest proiect presupune că întreg cartierul Nufărul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmând să fie dezafectate și înlocuite cu aproximativ 280 de module pentru fiecare scară de bloc”, a spus primarul municipiului Oradea.