Numărul de orașe care au obținut cel puțin 70% din totalul energiei din surse regenerabile de energie electrică s-a dublat față de 2015. Datele publicate marți de agenția de cercetare pentru impactul asupra mediului, CDP, au constatat că 101 dintre cele peste 570 de orașe din studiul său au achiziționat cel puțin 70% din energia electrică din surse regenerabile în 2017, comparativ cu 42, în 2015.
Nicolette Bartlett, directorul CDP, a atribuit creșterea atât faptului că numărul orașelor care raportează către organizație a crescut, cât și schimbării globale de trend înspre consumul de energie regenerabilă.
Datele reprezintă o „imagine completă a ceea ce fac orașele în ceea ce privește energia regenerabilă”, a declarat Bartlett pentru Guardian Cities.
Aceste mari centre urbane, din diverse zone ale lumii, precum Auckland, Nairobi, Oslo și Brasília, s-au îndepărtat cu succes de combustibilii fosili, ca dovadă a noului val de trecere la energie verde, potrivit The Guardian.
„Datele noastre arată foarte mult angajament și ambiție”, a afirmat directorul CDP Kyra Appleby. „Orașele nu numai că vor să treacă la energia regenerabilă, dar, cel mai important – pot face acest lucru.”
O mare parte din efortul de acțiune climatică la nivel de oraș din ultimul an a fost impulsionat de angajamentul global al mai mult de 7.400 de primari, ca urmare a deciziei lui Donald Trump de a se retrage din acordul de la Paris.
Burlington, Vermont, a fost singurul oraș din SUA care a raportat CDP că a obținut toata energia sa din surse regenerabile, dupa ce a trecut integral la energie verde, în 2015.
În Marea Britanie, încă 14 orașe și orașe s-au înscris la obiectivul rețelei de guvernare locală UK100 de 100% energie curată până în 2050, numărul total ajungând astfel la 84. Printre autorități locale ”recrutate” se numără Liverpool, Barking și Dagenham, Bristol, Bury , Peterborough, Redcar și Cleveland.
Datele CDP au arătat că 43 de orașe din întreaga lume au fost deja alimentate în întregime cu energie curată, în mare majoritate (30) în America Latină, unde și hidroenergia este mai răspândită.
În primele șase luni ale anului trecut, orașele din America Latină au cheltuit 183 milioane de dolari pentru energie regenerabilă – mai puțin decât Europa (1,7 miliarde dolari) sau Africa (236 milioane de dolari). Europa a condus în calasmentul investițiilor, deși a susținut că doar 20% din cele 101 orașe sunt predominant alimentate cu energie curată.