Președintele SUA, Donald Trump, l-a concediat marți (13 martie) pe secretarul de stat Rex Tillerson, fapt ce va însemna că șeful diplomației europene, Federica Mogherini, va trebui să reia încercările de a resuscita organizarea unui forum transatlantic: Summit-ul UE-SUA privind energia.
Trump a anunțat marți că Tillerson a fost înlocuit de Mike Pompeo, care până acum a fost director al CIA.
Iar acum Mogherini va trebui să-l convingă pe Pompeo de necesitatea de a continua cooperarea UE-SUA în domeniul energiei, ceea ce a încercat să facă cu Tillerson anul trecut, potrivit Euobserver.com.
Sub predecesorul lui Trump, Barack Obama, SUA și UE au înființat în 2009 consiliul energetic UE-SUA.
Scopul forului a fost ca ambele părți să coopereze în domeniul politicilor energetice, al creșterii securității energetice și al tehnologiilor energetice curate.
Părțile au convenit să se întâlnească anual, dar nu au mai făcut-o, de la alegerea lui Trump din noiembrie 2016. Ultimul summit UE-SUA privind energia a avut loc la 4 mai 2016 la Washington.
Cu un an în urmă, UE a spus că promite, totuși, că summit-urile anuale vor continua.
Mogherini a trimis lui Tillerson două scrisori, care au fost făcute publice de Serviciul European de Acțiune Externă săptămâna trecută, la solicitarea EUObserver.
Pe 22 februarie 2017, Mogherini i-a scris lui Tillerson că forul energetic UE-SUA a fost unul „vital pentru cooperarea transatlantică”. „Părerea noastră este că forul energetic UE-SUA reprezintă o platformă excelentă pentru coordonarea acțiunilor transatlantice în domeniul politicii energetice și a securității și a tranziției către emisii reduse de carbon”, a scris ea.
Mogherini a sugerat că un nou summit poate avea loc „în orice perioadă, stabilită de comun acord, în timpul anului 2017”.
Cu toate acestea, cele două părți nu au reușit să găsească o dată.
La 23 noiembrie 2017, Mogherini i-a scris din nou Tillerson. În a doua scrisoare, ea a sugerat că Tillerson a exprimat o părere pozitivă asupra summit-urilor energetice UE-SUA.
„Știu din corespondența noastră anterioară câtă importanță acordăm atât cooperării transatlantice în domeniul energiei și securității energetice, cât și consiliului energetic UE-SUA, cadru în care putem discuta aceste probleme”, a scris ea.
„Prin urmare, aș dori să profit de această ocazie pentru a vă invita să propuneți data în care dvs. și secretarul american al energiei [Rick] Perry ați fi disponibili pentru o reuniune a consiliului energetic UE-SUA, la începutul anului viitor”, a spus ea adăugat.
A doua scrisoare nu menționa schimbările climatice, ceea ce ar putea fi explicat prin dezinteresul administrației Trump privind cooperarea în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
În timp ce Tillerson a spus că SUA ar putea rămâne parte la acordul de la Paris „în condiții corecte”, Pompeo a spus că tratatul privind clima a fost o „povară costisitoare” pentru SUA.
Greenpeace SUA l-a numit pe Pompeo un nihilist al climei, spunând că Pompeo e „chiar mai rău” decât Tillerson – fost președinte al Exxon.
Iar Mogherini va trebui să-și dubleze eforturile diplomatice pentru a-l convinge pe Pompeo de valoarea consiliului energetic UE-SUA.