Industria petrochimică și sectorul agro-alimentar din România pot juca un rol important în crearea unei noi industrii bazate pe utilizarea de biomasă ca materie primă și transformarea ei în produse cu valoare adăugată, potrivit celui mai recent raport de țară elaborat de Bio-Based Industries Consortium (BIC). Raportul identifică principalele surse locale de biomasă care ar putea fi utilizate ca materii prime durabile pentru industriile bio, precum și principalii actori din sectoarele relevante și oportunitățile de dezvoltare a industriilor bazate pe aceste activități.
Conform raportului BIC, agricultura și silvicultura, alături de alte industrii precum procesarea alimentelor, industria lemnului, industria hârtiei și celulozei pot produce cantități mari de deșeuri și alte materiale neutilizate sau puțin utilizate, fiind disponibile ca materie primă pentru industrii de procesare a biomasei.
„Asemenea rapoarte evidențiază potențialul enorm de dezvoltare a bioeconomiei locale din România, Polonia și Portugalia”, afirmă Dirk Carrez, director executiv BIC, într-un comunicat de presă. “Toate cele trei țări sunt în curs de elaborare a unor strategii naționale pentru bioeconomie, care vor contribui la accelerarea activităților bazate pe utilizarea biomasei”, continuă oficialul BIC, organizație care va publica rapoarte similare pentru încă trei țări din zona baltică – Estonia, Letonia și Lituania, pentru ca până la mijlocul anului 2020 vor fi finalizate rapoarte pentru încă cinci țări.
BIC reprezintă sectorul privat în parteneriatul public-privat cu Comisia Europeană pentru dezvoltarea industriilor ce utilizează biomasa ca materie primă – Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU). Pe lângă raportul de țară pentru România, BIC a mai publicat rapoarte de țară pentru Polonia și Portugalia, obiectivul final fiind de a stabili de comun acord, în special cu reprezentanții industriei și instituțiile guvernamentale, un plan de acțiune menit să ofere sprijin pentru crearea și dezvoltarea industriei de procesare a biomasei locale.
Bio-Based Industries Consortium (BIC) este o organizație non-profit cu sediul la Bruxelles și reprezintă sectorul privat printr-un parteneriat public-privat (PPP) cu UE, Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU). În valoare de 3,7 miliarde de euro, parteneriatul permite mobilizarea investițiilor în facilități și procese inovatoare, care produc produse din resurse de biomasă de înaltă calitate, precum și în proiecte de cercetare în rafinare bio și în proiecte demonstrative. BIC include multiple sectoare, inclusiv agricultură, sectorul agro-alimentar, silvicultură, celuloză și hârtie, produse chimice, energie și alte sectoare de producție. Cu peste 200 de membri, inclusiv companii mari, IMM-uri, clustere pentru IMM-uri, companii de cercetare și tehnologie, universități, platforme tehnologice și asociații din întreaga Europă, BIC reunește un grup cu autoritate profesională recunoscută și expertiză intersectorială și multidisciplinară în industriile bazate pe biomasă.