Parlamentul norvegian a aprobat joi (22 martie) adoptarea normelor energetice ale Uniunii Europene, în pofida obiecțiilor unor facțiuni de centru-stânga, permițând țării non-membre a UE să rămână totuși membru cu drepturi depline al piețelor din Uniune, a declarat un lider parlamentar, după vot.
Guvernul minoritar de centru-dreapta se temea că respingerea celui de-al Treilea pachet energetic al UE, menit să sporească fluxurile energetice și să îmbunătățească supravegherea, ar fi putut pune Norvegia pe o direcție înspre încheierea relațiilor apropiate cu UE, similare Brexit-ului.
În ultimii 24 de ani, companiile norvegiene s-au bucurat de acces la piață în condiții egale cu companiile din UE prin Tratatul privind Spațiul Economic European, în schimbul adoptării de către această țară a reglementărilor comunitare privind piața comună, potrivit Reuters și Euractiv.com.
Opoziția față de proiectul de lege a venit din partea unor politicieni și sindicate care se temeau că Norvegia ar putea pierde controlul asupra resurselor sale hidroelectrice abundente.
Pentru a asigura susținerea noilor regementări, guvernul a făcut un compromis cu principalul partid de opoziție – Partidul Laburist, promițând că toate cablurile de alimentare care leagă Norvegia de alte țări va trebui să fie deținute de stat.
Acordul cu Laburișrii ar putea duce la anularea proiectului NorthConnect, un cablu electric privat de 2 miliarde de euro între Norvegia și Scoția, pe care susținătorii săi au sperat să îl pună în funcțiune până în 2023.
Dacă NorthConnect va avansa în cele din urmă, ar trebui să fie în proprietate publică, au spus laburiștii.
Norvegia are în proiect, de fapt, trei conexiuni, dintre care două sunt vor fi construite de către Statnett – companie de stat – și care vor exporta energie electrică în Marea Britanie și Germania.
NorthConnect este susținut de un consorțiu privat format din Norvegia Agder Energi, Lyse și E-CO, precum și Vattenfall din Suedia.