Acasă » Electricitate » E.ON România și CERT-RO colaborează pentru securitatea cibernetică a rețelelor de electricitate

E.ON România și CERT-RO colaborează pentru securitatea cibernetică a rețelelor de electricitate

12 aprilie 2018
Distribuţie
energynomics

E.ON România și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO au încheiat un protocol de colaborare pentru schimbul de informații în domeniul securității cibernetice, susținerea campaniilor de conștientizare a riscurilor din domeniul securității cibernetice, precum și facilitarea schimbului de experiență între specialiști.

“Luăm foarte în serios riscurile asociate unor incidente sau atacuri cibernetice. Sistemele digitale din rețelele noastre de distribuție a energiei electrice-ce pot fi ținta unor astfel de atacuri cu consecințe potențiale deosebit de serioase asupra securității furnizării, precum și cu pagube însemnate pentru companie. Totodată, suntem conștienți de obligațiile care ne revin în privința protejării sistemelor energetice care oferă servicii esențiale, precum și a datelor colectate și administrate”, a declarat Frank Hajdinjak, CEO E.ON România.

Potrivit specialiștilor, odată cu creșterea rolului tehnologiilor digitale în infrastructura energetică cele mai mari riscuri la adresa sistemelor sunt reprezentate de atacurile cibernetice. Studiile de piață arată că, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, cel mai mare număr de atacuri cibernetice a avut loc împotriva organizațiilor din domeniul energiei și împotriva integratori-lor de sisteme industriale de control.

Prin protocolul încheiat cu E.ON, CERT-RO își extinde rețeaua de parteneri din sectorul energetic, în contextul transpunerii în legislația națională a Directivei privind adoptarea de măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniunea Europeană (Directiva NIS). Legea de transpunere va impune măsuri minime de securitate și cerințe de notificare operatorilor de servicii din mai multe sectoare esențiale: energie, transporturi, utilități, sistemul bancar, sănătate, piețe financiare și infrastructuri digitale.
Despre E.ON
Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăți de stat din domeniul gazelor naturale și energiei electrice. Companiile din structura grupului operează o rețea de distribuție a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o rețea de distribuție a energiei electrice de peste 81.000 km și deservesc circa 3,1 milioane de clienți din 20 de județe (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita-ta, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău). De la intrarea pe piața locală, E.ON a investit circa 1,5 miliarde de euro în principal pentru modernizarea rețelelor de gaze și electricitate și a virat către stat 1,9 miliarde de euro sub formă de impozite și taxe.

Despre CERT-RO

CERT-RO este CERT-ul național al României, constituit ca o structură independentă pentru cercetare, dezvoltare și expertiză în domeniul securității cibernetice. CERT-RO este o organizație specializată responsabilă cu prevenirea, analizarea, identificarea și reacția împotriva incidentelor cibernetice. CERT-RO este punctul de contact național pentru structuri similare și este responsabil pentru elaborarea politicilor publice pentru prevenirea și combaterea incidentelor care apar în infrastructurile cibernetice naționale. Colaborează, de asemenea, cu sectorul privat, cu guvernul și mediul academic în creșterea gradului de conștientizare a securității cibernetice și în dezvoltarea culturii securității cibernetice în societatea românească.

CERT-RO desfășoară în prezent proiectul „Servicii și capabilități naționale de securitate extinse pentru interoperabilitate – eCSI”. Obiectivul proiectului este de a crea, menține și extinde capacitățile de securitate cibernetică ale Centrului Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetica din România („CERT-RO”), precum și de a extinde serviciile de securitate cibernetică pe care le oferă la nivel național. Proiectul va permite CERT-RO să atingă un grad de pregătire adecvat pentru participarea la Mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene și de a lansa platforma de servicii pentru securitate cibernetică stabilită prin Programul de lucru privind telecomunicațiile din cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF) 2015 (C (2015) 7381).

Activități din cadrul proiectului

  • Platforma de servicii de securitate cibernetică națională
  • Call center-ul național pentru securitate cibernetică
  • Laboratorul de analiză criminalistică digitală și malware
  • Cursuri comune pentru securitatea informatică
  • Diseminarea, cooperarea și sustenabilitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *