Acasă » Electricitate » Greenpeace România: De la consumator la producător de energie. Un deceniu de piedici

Greenpeace România: De la consumator la producător de energie. Un deceniu de piedici

13 aprilie 2018
Analize
energynomics

Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace

Context
Marți, 17 aprilie 2018, Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților se pregătește să trimită spre votul final din Cameră proiectul de lege pentru aprobarea OUG24/2017. Documentul stabilește, printre altele, cum vor putea persoanele fizice din România să producă energie din surse regenerabile. Din păcate, deși avem o lege a regenerabilelor de un deceniu, lucrurile rămân neclare. Autoritățile, fie ele locale, de reglementare sau centrale, susținute din umbră de alți jucători cu interese pe piața de electricitate, blochează accesul la rețea al micilor producători – persoane fizice.

Și toate acestea în pofida condițiilor climatice favorabile ale României și a suprafeței mari de acoperișuri pe care țara noastră ar putea să o exploateze. În condițiile unei atmosfere de neîncredere totală pe piața de capital în ceea ce privește investițiile în regenerabile în România, o întrebare firească se naște: cum ne vom atinge noul obiectiv de energie regenerabilă (probabil în jurul a 35% pentru 2030)?

În proiectul de lege pentru aprobarea OUG24/2017, câteva paragrafe demonstrează că deceniul de suferință pentru micii producători (sau pentru cei interesați să aibă un sistem fotovoltaic pentru autoconsum) nu a fost suficient.

Propunerea ANRE către Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaților prelungește agonia, neaducând nici în această modificare a legii un sistem de promovare a producerii de energie din surse regenerabile pentru persoanele fizice. Deși, ironic, legea are în titlu termenul “promovare”!

Ce este nociv în proiectul de lege?

  • Plafonarea prețului pe kWh la prețul pentru consumul propriu tehnologic al distribuitorilor (reglementat de ANRE)

Aceasta este o raportare nemaiîntâlnită în Europa, o măsură clară de blocare a dezvoltării regenerabilelor la nivel mic în România. Prețul oferit e doar 1/3 din prețul de retail (0,21 lei față de 0,6-0,7 lei la retail persoane fizice). Defalcarea prețului la energie electrică, pe site-ul ANRE, AICI!

  • Regularizarea financiară cu serviciile de distribuție

În forma actuală, cu prețul stabilit prin nivelul consumului propriu tehnologic al distribuitorilor, regularizarea este total dezavantajoasă economic. Practic, pentru 1 kWh, un producător ar primi 0,21 lei, care s-ar compensa cu tariful de distribuție de 0,14 lei. La 7 bani pe kWh produs, micii investitori nu își pot amortiza investiția. Mai mult, atunci când au nevoie de energie, micii producători vor cumpăra energie la prețul de retail, adică de 10 ori mai mare. Pentru ca un astfel de sistem de compensare să funcționeze în direcția stimulării producătorului e nevoie de o regularizare cantitativă.

  • Plafonarea la 100 MW la nivel național a capacității instalate

Scăzând autoconsumul (cam 30% din cantitatea produsă) și luând în calcul randamentul instalațiilor solare, cantitatea injectată în rețea la o capacitate instalată de 100 MW este foarte mică. Cu alte cuvinte, nu pune în niciun fel în pericol rețeaua și blochează fățiș dezvoltarea micilor producători. Este o plafonare contrazisă în decembrie 2017 chiar de ANRE în cel mai recent proiect de ordin de implementare pentru persoane fizice a OUG 24. ANRE propunea 100 MW pe distribuitor, deci de 8 ori mai mult.

  • Cadrul legal pentru vânzarea și taxarea energiei

În continuare, reglementarea din punct de vedere fiscal pentru micii producători rămâne nerezolvată. Pot vinde energie persoanele fizice? Într-un răspuns solicitat de Greenpeace România de la Ministerul Finanțelor Publice, acesta spune – într-un mod foarte alambicat – că nu. Chiar și Ministrul Energiei Anton Anton este siderat că nu se găsește o cale de rezolvare a situației.

Note

Atașăm acestui material răspunsul Ministerului Finanțelor Publice și proiectul de lege ce va fi discutat la Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. Am marcat cu galben părțile ce privesc persoanele fizice – producători din surse regenerabile. AICI găsiți ordinea de zi a Comisiei de marți, 17 aprilie.

Pentru a participa, vă puteți înscrie la luni dimineața cel târziu, la adresa [email protected]. Telefonul de la secretariatul Comisiei este 0372 141 110.

Pentru mai multe informații: Marian Mândru, Coordonator de campanii, 0731 346 706.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *