Demarat în cadrul programului Horizon 2020, la începutul anului 2018, eDREAM este unul dintre proiecte de cercetare și inovare a cărui viziune este aceea de a revoluționa modul în care funcționează în prezent piața de Demand Response, explică Servelect într-un comunicat de presă. În România, proiectul de desfășoară prin Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Servelect.
Timp de 2 ani, 10 parteneri își propun să valideze și să introducă în faza de pre-comercializare structura unei soluții de Demand Response complet autonomă, securizată, integrând tehnologia blockchain și care se bazează pe un model funcțional descentralizat de luare a deciziilor.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în contextul îmbunătățirii și modernizării pieței energetice europene, prin crearea unor rețele energetice sigure, durabile, accesibile și descentralizate, ca răspuns la provocarea globală privind emisiile de gaze cu efect de seră.
Proiectul eDREAM își propune să dezvolte structura unei soluții de Demand Response, robustă, democratică și scalabilă care să răspundă actualelor provocări în acest domeniu. Soluțiile de Demand Response din prezent, deși implementate cu succes și cu rezultate promițătoare, nu iau în considerare în general, centralele electrice virtuale (Virtual Power Plants) și abordările descentralizate, în vederea reducerii cererii în perioadele de vârf și obținerea de economii reale pentru consumatorii finali
eDREAM promite să ofere un sistem de demand response autonom, în timp real și un sistem democratic de stabilire a prețurilor, să permită maximizarea potențialului comunității prin agregarea grupurilor de prosumeri și dezvoltarea unor modele de afaceri și să integreze serviciile de prognoză și optimizare pentru a recomanda diferite politici în utilizarea energiei regenerabile, minimizarea costurilor etc.
Cei 10 parteneri ai proiectului sunt Engineering Ingegneria Informatica (Italia), Atos (Spania), Kiwi Power (Marea Britanie), Universitatea Teesside (Marea Britanie), ASM (Italia), CERTH (Grecia), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România), Servelect (România), Energy@Work (Italia), Emotion (Italia).
Obiectivul major asumat este creșterea flexibilității utilizatorilor de energie și inteligența rețelei și o mai bună integrare a surselor regenerabile de energie. În termeni numerici, emisiilor cu efect de seră ar urma să scadă cu cel puțin 10%, iar costurile și consumul de energie pentru clienți cu 25%.